AUTENTIČNA VINA IZ POTPOLJA: ‘Vina dobila nazive po povijesnim osobama, kraljevima i caricama sa šireg bosansko-hercegovačkog područja’

Foto: Marko Čolić

Na tribini “Vrijeme je za…” koja se održava u zagrebačkom HKD-u Napredak predstavljena je Vinarija Ostojić, hercegovačka vinska kuća višegodišnje tradicije. Otac Vlado i njegov sin Blaž Ostojić predstavili su svoju vinariju iz Potpolja koja još uvijek nije poznata široj publici u Hrvatskoj.

Vinarija se nalazi nedaleko Čitluka, a godišnje proizvede oko 66 tisuća butelja. Vinogradi se nalaze na šest hektara vlastitih nasada s oko 28 tisuća trseva. Vinogradi se nalaze na području Trapuljaka, a tamo se sade sorte trnjak, vranac, cabernet sauvignon i merlot. Na lokaciji Stup uzgajaju se žilavka, blatina i vranac, na Sadiću i Bašti nasadi su blatine i žilavke dok se u Gaju uzgajaju trnjak, žilavka, blatina, merlot, cabernet sauvignon i vranac.

Foto: Marko Čolić

Vinarija Ostojić dosad je dobila niz nagrada za svoja vina, a 2021. je njihova žilavka berbe 2020. dobila srebrnu medalju na prestižnom svjetskom Decanteru.

Na predstavljanju su posjetitelji mogli kušati tri žilavke iz 2018., 2020., i 2021. godine te četiri crvena vina – blatinu Stjepan Ostojić 2019., Merlot Kujava iz 2017., Vranac Radivoj Ostojić 2017. i cuvee Stjepan Ostojić iz 2018.

Foto: Marko Čolić

Ostojići imaju tradiciju uzgoja loze kroz cijelo 20. stoljeće, a prva butelja modernog doba izašla je iz vinarije 1994. godine. Vina izvoze u Srbiju, Sloveniju i Švicarsku.Predstavljajući vina, Blaž Ostojić je govorio o etiketama butelja. Naime, riječ je o  srednjovjekovnim povijesnim osobama, kraljevima i caricama sa šireg bosanskog područja i Hercegovine.

Zašto baš oni? Blaž je rekao kako korijeni njegove obitelji Ostojić, sežu uz mnoge meandre  do unazad sedam stoljeća. To je svakako dobar marketinški potez jer više vinarija iz toga područja vuče povijesne korijene i ponose se tom poviješću. Tako su Bijakovići, mjesto nadomak Međugorju, ime dobili po BIJAKU (jakome ratniku) iz doba Kotromanovića, a u širemu području su i Ostojići.

Foto: Marko Čolić

Važno je istaknuti kako se sva vina proizvode istim tehnološkim procesom, maceracijom.

No, Ostojići se osim vinarstvom bave i turizmom pa tako imaju hotel u Međugorju, a u Potpolju se uz vinariju nalazi vila Monako.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI