AZIJSKA KUHINJA I HRVATSKA VINA, ZVUČI NEMOGUĆE? Naprotiv! Evo kakve se sve kombinacije okusa stvaraju

Foto: Nikola Zoko

Eno gastro projekt “Vino uz žlicu” nakon podužeg izbivanja iz Zagreba te gostovanja na Plitvicama i u Međimurju, vratio se “doma”. Kako i priliči kozmopolitskom duhu naše metropole, vrata ovom eventu otvorio je novi azijski restoran Chi Le Ma, gdje je bio veliki izazov spariti egzotična jela s hrvatskim vinima.

Što je to bilo tako izazovno? Chi Le Ma bazira jela na kineskoj, tajlandskoj i japanskoj kuhinji prilagođenima europskom ukusu. Naziv restorana potječe iz kineskog jezika u kojem je “Chi Le Ma?” (jeste li jeli?), u stara doba gladi, bila česta uzrečica i pitanje osobama do kojih vam je stalo.

Ta je uzrečica s vremenom prerasla u kulinarsku filozofiju, koju pronosi vlasnik Kinez, po europski – Mr. Bill, rečeno je na predstavljanju.

Mr. Bill je u nekoliko gradova – Varšavi, Amsterdamu, Beogradu i Podgorici otvorio restorane s tim nazivom, a u širenju lanca na Zagreb pomogao mu je njegov hrvatski partner Filip Špiranec. Restoran u Zagrebu otvoren je potkraj prošle godine, a voditelj je iskusni ugostitelj Selmir Bešić.

Kako je sve počelo? Kineski chef Mao Hailin postavio je pravila kuhinje, a nakon dva mjeseca obuke posao prepustio domaćim snagama. Tako su Goran Galić i Dominik Letinić dobro ovladali istočnjačkim kulinarskim vještinama, a sve se vidjelo na 14. izdanju eno-gastro projekta “Vino uz žlicu”.Foto: Nikola Zoko

‘Vino uz žlice (i štapiće)’

Sljubljivanje kineske i istočnjačke fuzijske hrane s hrvatskim vinima bila je zaista neobična kombinacija, ali nadasve zabavna i ukusna. Za dobrodošlicu poslužene su popularne Proljetne rolice (junetina, mladi luk, garam masala-mješavina začina), ali ne s vinom nego uz tonik i Gin Murska dekla, međimurski craft, rađen u London Dry stilu, a prepoznat po kvaliteti kod nas i u inozemstvu.

Vinski brend Jarec Kure već dugo je, ne samo u Zagrebu, sinonim za dobar odnos cijene i kvalitete. Ovom je prigodom predstavljen perjanicom vinarije Pinotom bijelim 2020 uz krem juhu Hoki-doki od hokaido tikve s bučinim uljem i sjemenkama. Zelinski vinar Kristijan Kure bio je spriječen, pa je vino i vinariju predstavila koautorica projekta Renata Cisar.

Slijedila je potom Gyoza, tjestenina nalik raviolima, punjena piletinom, kineskim kupusom i raznim začinima, kojoj je izvrsno parirao Bolfan Sauvignon 2019 o kojem je nadahnuto govorio promotor Boris Nećemer te pozvao na kušanje i u izletištu Bolfan Vinski vrh. U neformalnoj anketi među uzvanicima, ova je kombinacija jela i vina proglašena najboljom.

“Vino uz žlice (i štapiće)” bilo je prigoda da se predstavi i vrhunsko maslinovo ulje San Antonio iz istoimene stancije u Vodnjanu, čiji je vlasnik Marijan Marjanović. Proizvode pet vrsta ulja (Buža, Karbonaca, Leccino, Bjelica i Mix San Antonio) za koja su, osim u Hrvatskoj i Europi, osvojili brojne nagrade od New Yorka do Japana.

Foto: Nikola Zoko

Jedan od specijaliteta kuće su Osam blaga, jelo od tri vrste mesa (junetina, piletina, svinjetina), povrća (luk, paprika, gljive) i dva još dva začinska sastojka koja se smatraju tajnim. Servirana su uz rižu ukrašenu klicama, a na volju konzumentima prepušteno je hoće li koristiti žlice ili štapiće. Tešku borbu s ovim pikantnim jelom ipak je izborila Sosich Malvazija 2017 iz istarske Vižinade. Vinariju je predstavila sommelierka Nedeljka Krupljan, inače poznata promotorica vina, destilata i maslinovih ulja te ostalih radosti života u sklopu svog projekta Cheers With You.

Foto: Nikola Zoko

Za desert poslužen je Kaboom, pohani sladoled s bijelom čokoladom i vanilijom. Uspješno ga je pratila Zlatno brdo Graševina 2020 iz baranjskog Zmajevca, a predstavila ju je suvlasnica vinarije Ana Matijević, kći vlasnika Gorana Matijevića.

Nakon svega, azijske specijalitete svatko od nas može pokušati napraviti u vlastitom domu i uživati u tim egzotičnim okusima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI