FOCACCIA: Poslužite gostima uz crno vino i sir, oduševit će se!

Foto: Depositphotos

Kada je Jamie Oliver bio na vrhuncu slave, njegovim emisijama ali i kuharicama bili su zaluđeni i Hrvati. Jedan od njegovih sjajnih recepata koji se dijelio među kućanstvima bio je i onaj za ukusnu Focacciu. U nastavku ne donosimo recept za Jamijevu focacciu, već jednu ‘hrvatsku’ verziju koja itekako može parirati onoj slavnog kuhara.

Sastojci za tijesto:

500 g mekog brašna
15 g svježeg kvasca
1 žlica šećera
1 žlica soli
300 ml tople vode

Sastojci za premaz:

60 ml maslinova ulja
1,5 žličica soli
2 nasjeckana režnja češnjaka
1 žličica mljevenog papra
šačica ružmarina
masline ili cherry rajčice
mljevena crvena paprika



Priprema:

U manjoj posudi razmrvite svježi kvasac, dodajte žlicu šećera i prelijte sa 150 ml tople vode. Ostavite 10–15 minuta da nabubri. Tada u veliku posudu prosijte brašno i dodajte sol. Napravite rupu, dodajte kvasac i ostatak vode. Rukama počnite mijesiti tijesto dok ne dobijete glatku kuglu. Izvadite tijesto iz posude na pobrašnjenu podlogu i još ga mijesite 2–3 minute.
U posudu dodajte maslinovo ulje i tijesto lagano pritisnite tako da upije ulje dok se diže.
Ostavite da se udvostruči (oko sat i pol).
Napravite premaz dok se tijesto diže, tako da se svi sastojci mogu međusobno prožeti.
Stavite maslinovo ulje, sol, češnjak, papar, usitnjeni ružmarin i žličicu crvene paprike.
Kada se tijesto digne, prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i ponovno premijesite. Vratite u posudu, prekrijte krpom i ostavite da se diže još sat i pol.
Kada se tijesto digne, uzmite veliki lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Iz posude prebacite tijesto na lim i izvucite ga do svih krajeva lima. Jagodicama ili nožem napravite male utore.
Focacciu premažite premazom, a u utore stavite narezane masline( i/ili rajčice). Upalite pećnicu na 200 °C. Dok se pećnica grije, ostavite pogaču još 10-ak minuta da se diže.
Pecite oko 20 minuta. Nakon pečenja ostavite pet minuta da se malo ohladi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI