KAKO JE ELEKTRONIČAR POSTAO VINSKI PROFESIONALAC? Od ‘vina za po doma’ do šampionskih titula

Foto: Marko Čolić

U prostorijama HKD Napredak u Zagrebu predstavio se vinar Ivan Sokač iz Strmca stubičkog iz Hrvatskog zagorja. Ivan Sokač je zanimljiva osoba. U njegovoj obitelji su kroz četiri generacije uzgajali vinovu lozu i radili vino za “po doma”. Početkom drugog desetljeća u ovom mileniju odlučio je da uz, svoj dobro uhodani posao elektroničara, krene u profesionalne vinske vode.

Njegova tvrtka Elektron bavi se proizvodnjom elektroničke opreme. Proizvode opremu za mjerenje i regulaciju temperature, vlage, protoka i drugih fizikalnih veličina.

U godinama recesije želio se baviti nečime što će mu istodobno biti zadovoljstvo, a donosit će i prihod.

Odlučio se na vinogradarstvo i vinarstvo. Krenuo je sustavno saditi najprije bijele sorte na poziciji Rebar, i to graševinu, sauvignon, traminac, rajnski rizling i muškat žuti, a 2018. asortiman je upotpunio frankovkom, cabernet sauvignonom 2019. i merlotom 2020.

Njegova vina su već sredinom 2020. postala vrhunska i to rajnski rizling, graševina, sauvignon, muškat žuti i traminac.Foto: Marko Čolić

Za vinara koji nije bio tako dugo na tržištu to je bio uspjeh. Kako su to prepoznali u Hrvatskom zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo tako su njegova vina procjenjivali i odlikovali nizom zlatnih medalja u Kutjevu i Sv. Ivanu Zelini, na GAST-u u Splitu 2018. kada je na Dioniziju bio šampion sa rajnskim rizlingom iz 2016.godine. Bilo je uspjeha i u Sloveniji kada je na manifestaciji u Gornjoj Radgoni 2019. dobio dvije zlatne medalje za muškat žuti i sauvignon iz 2018.

Za svoja vina dobio je i niz priznanja na najjačoj lokalnoj vinskoj smotri u Bedekovčini.

Vinogradi, koji se nalaze na tri lokacije, imaju 8000 trseva. Najveća lokacija je Rebar gdje se nalaze podrum i klijet gdje domaćin kada je lijepo vrijeme može ugostiti više od trideset osoba. Druge lokacije su Krč i Potkrč.

Foto: Marko Čolić

U dobrim godinama znači da se nakon berbe može napuniti oko 20000 butelja. Nažalost, u posljednjem desetljeću mraz je nekoliko puta odnio veliki dio uroda.

“Dosad sam sve napravio bez poticaja. Ulaganja su velika, strojevi, podrum, a uskoro dolazi i proširenje za prijem gostiju…sve to iziskuje dodatna financijska sredstva. No, vidjet ćemo kako ćemo dalje”, naglasio je Sokač.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI