LAZANJE: Omiljeno kremasto jelo po klasičnom receptu

Foto: Freepik

Napravite domaće lazanje i uživajte u kremastom obiteljskom jelu koje ne prestaje biti popularno već generacijama!

Sastojci:

400 g tjestenine za lazanje
350 g mljevenog mesa
250 ml pasirane rajčice
125 g maslaca
100 g korijena celera
12 dl mlijeka
80 grama sira ementalera
200 g mozzarelle
80 g brašna
1 dl crnog vina
1 mrkva
4 žlice koncentrata rajčice
maslinovo ulje
papar
sol

začini po želji

Priprema:



Na maslacu popržite brašno do blago žute boje. Maknite s vatre i dodajte vruće mlijeko uz neprekidno miješanje. Dodajte naribani sir, prstohvat soli i papra. Vratite umak na vatru i stalno miješajte dok ne dođe do željene gustoće.
U drugu posudu stavite maslac i maslinovo ulje. Pirjajte nasjeckanu mrkvu i celer.
Dodajte meso i stalno miješajte. Dodajte pasiranu rajčicu, koncentrat rajčice, ružmarin i miješajte još desetak minuta. Na kraju dodajte začinsko bilje, sol i papar. Ostavite na laganoj vatri da ključa 10-ak minuta.
Pripremite vatrostalnu posudu i namažite je maslacem. Redom slažite tijesto za lazanje, bešamel bijeli umak i bolonjez umak s mljevenim mesom. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji red trebate završiti sa slojem tijesta, bešamela i ploškama mozzarelle.
Stavite u zagrijanu pećnicu, na 180 °C oko 45 minuta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI