LEGENDARNI FILMSKI REDATELJ JEAN-LUC GODARD EUTANIZIRAN U SVOM DOMU: ‘Nije mogao živjeti kao svi ostali’

Foto: Guliver

Čuveni francusko-švicarski filmski redatelj Jean-Luc Godard prije nekoliko je dana preminuo eutanazijom, potvrdio je njegov odvjetnik za New York Times.

Redatelj je odluku da bude eutanaziran donio u Švicarskoj jer su ga “iscrpile višestruke bolesti”, a umro je u svom domu u Rolleu u 91. godini.

U liječničkom izvješću stoji da “za dobrovoljni odlazak obratio se pravnim tijelima u Švicarskoj jer je bio pogođen višestrukim onesposobljavajućim bolestima”, a njegov odvjetnik Patrick Jeanneret je još poručio kako je Godard želio otići “dostojanstveno”.

Njegov odvjetnik je za LA Times također rekao da “Nije mogao živjeti kao svi ostali, pa je odlučio, veoma lucidne svijesti, kao što je bio i čitavog života, reći: ‘Sada je dosta’”.

Godard je bio jedan od najznačajnijih predstavnika francuskog novog vala te je osvojio višestruka priznanja. Kroz svoj rad režirao oko 44 dugometražnih i nekoliko kratkih filmova, a probio se filmovima “Do Posljednjeg daha” i “Prijezir”.Dobitnik je Zlatnog lava za životno postignuće, Nagrade žirija Filmskog festivala u Cannesu, Zlatnog medvjeda Filmskog festivala Berlinale, nagrade Caesar za životno djelo, a 2010. godine dobio je Oscara za životno djelo.

*Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata)
Plavi telefon: 01/4833888 ([email protected])
Psihološki centar TESA: 01/4828888 ([email protected])

Facebook Comments

Loading...
DIJELI