MAJA BLAGDAN I DORIS DRAGOVIĆ SU NAŠE SVJETLE TOČKE EUROVIZIJE: No bilo je tu i velikih i teških razočaranja, već nas dugo nema u finalu

Foto: Screenshot

Hrvatska predstavnica na Eurosongu Mia Dimšić u talijanskom Torinu pokušat će večeras izboriti plasman u subotnje finale. Mi ćemo se malo prisjetiti povijesti naših nastupa,koji u posljednje vrijeme na ovom glazbenom natjecanju i nisu baš najbolji i nešto čime se možemo pohvaliti.

Hrvatska je otkad je samostalnosti 22 puta nastupila na natjecanju za pjesmu Eurovizije.

Između 1993. i prvog nastupa i 2011. te od 2019. nadalje, hrvatski predstavnik je biran na Dori festivalu u organizaciji Hrvatske radiotelevizije. A upravo su početne godine naših nastupa na Eurosongu bile i najuspješnije po rezultatima koje smo postigli.

Led su probili riječki Putokazi 1993. s pjesmom ‘Don Ever Cry’ autora Đorđa Novkovića. Hrvatska je tada bila u jeku Domovinskog rata i Putokazi su svojom pjesmom i izvedbom Hrvatskoj donijeli 15 mjesto i tim plasmanom omogućili sljedećem hrvatskom predstavniku odlazak na Eurosong bez prednatjecanja. No najvažnije od svega bilo je  ratom zahvaćenu Hrvatsku prikazati Europi i Svijetu i kroz pjesmu.Nakon njih Hrvatsku je na svom drugom Eurosongu koji se održao u Irskoj predstavljao Toni Cetinski s pjesmom ‘Nek ti bude ljubav sva’ autora Željana Klašterke i Željka Krznarića. Toni je osvojio 16. mjesto a  pjesma će u nas ostati upamćena što je dobila prvu dvanaesticu u povijesti našeg sudjelovanja, i to od Slovačke.

Najbolji rezultat  koji smo ostvarili je četvrto mjesto, koje su hrvatski predstavnici osvojili 1996. i 1999. godine. 1996. godine bila je to pjesma Maje Blagdan ‘Sveta ljubav’ autora Zrinka Tutića na Eurosongu održanom u Oslu.

Naš prvi istaknutiji plasman ostvaren je već na trećem nastupu samostalne Hrvatske 1995. godine, a za njega možemo zahvaliti Danijeli Martinović. Kao pjevačica grupe Magazin, Danijela je sa sopranisticom Lidijom Horvat Dunjko pjevala ‘Nostalgiju’ i na natjecanju u Dublinu osvojila odlično šesto mjesto s 91 osvojenim bodom. Autori pjesme su Vjekoslava i Tonći Huljić. Bilo je to jubilarno 40. izdanje Eurosonga koje se održalo u Dublinu.

Isti uspjeh poput Maje Blagdan ponovila je 1999. godine Doris Dragović predstavljajući Hrvatsku u Jeruzalemu s pjesmom ‘Marija Magdalena’ autorskog dvojca Vjekoslave i Tonća Huljića. Pjesma je osvojila 118 bodova.

Danijela Martinović imala je još sjajan nastup i plasman, 1998.godine  u engleskom Birminghamu s pjesmom ‘Neka mi ne svane’ . Danijela je u Birminghamu nastupila prva a na kraju je osvojila 5. mjesto sa 131 bodom. Autori pjesme bili su Petar Grašo, Remi Kazinoti i Stipica Kalogjera.

Posljednji plasman i izvođač s kojim se možemo pohvaliti da je imao dobar nastup na natjecanju za pjesmu Eurovizije je onaj splitskog pjevača Gorana Karana. Na natjecanju 2000. godine u Stockholmu, Karan je s pjesmom ‘Kad zaspu anđeli’ zauzeo deveto mjesto. Njegov je nastup za Hrvatsku bio zadnji za koji je na čelu hrvatske delegacije bila ‘mama Dore’ Ksenija Urličić. Jedina koja je još ostvarila plasman među 10 najboljih bila je Vanna 2001. godine s pjesmom  ‘Strings of my heart’. Sve nakon toga bilo je jedno veliko razočaranje.

Čini se da je upravo odlaskom Ksenije Urličić iz Dore krenuo i strmoglavi pad naših predstavnika i pjesama koje smo slali na Eurosong. U godinama koje su uslijedile Hrvatska nije zabilježila značajniji uspjeh na natjecanju, a dvije godine nismo ni slali svoje predstavnike na Eurosong. Kad bi krenuli nabrajati sve neuspjehe i loše nastupe dugo bi trajalo pa ćemo izdvojiti samo neke.

Neslavan najlošiji plasman od svih naših dosadašnjih predstavnika u Lisabonu 2018. godine zabilježila je Franka, zadnja hrvatska predstavnica koja je birana bez natjecanja na Dori. Otišla je s velikim očekivanjima, a učinak koji je ostvarila bilo je 17.mjesto u polufinalu.

 

Od sljedeće godine HRT je našeg predstavnika za Eurosong ponovno krenuo tražiti preko Dore. Na posljednjem Eurosongu 2019. nastupio je Roko, kojem ni predimenzionirana krila nisu pomogla da odleti u finale. Bio je to još jedan u nizu neuspjeha naših predstavnika. Ništa bolje nije prošla ni Albina Grčić prošle godine koja se također nije plasirala u finale. Najgori pak plasman ostvarili smo 2018.godine kad nas je predstavljala Franka Batelić.

Posjetimo da smo na Euroviziju slali i eminentna imena poput Nine Badrić i Dade Topića no oboje nisu uspjeli izboriti finale. Bilo je tu i imena kojih se više nitko i ne sjeća poput Klaudie Beni i Darije Kinzer. Posljednji pak koji je izborio finale Eurosonga bio je Jacques Houdek 2017.godine. U finale je ušao s osmog mjesta u polufinalu, a završio je kao 13. u finalu a Damir Kedžo zbog pandemije koronavirusa nije imao ni priliku nastupiti na Eurosongu s pjesmom ‘Divlji vjetre’.

Kako će na kraju proći naša Osječanka Mia Dimšić na 66. izdanju Eurosonga doznat ćemo već večeras.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI