MONOGRAFIJA O ‘HRVATSKOM JOHNU WAYNU ILI JEAN-PAULU BELMONDU’: Nakon tri godine rada predstavljeno djelo četveročlanog autorskog tima na 6. Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Monografija ‘Ivo Gregurević’ autora Borisa Senkera, Daniela Rafaelića, Lade Martinac Kralj i Nade Koturić, na kojoj je autorski tim radio tri godine, predstavljena je u utorak navečer u Matici hrvatskoj u Vinkovcima, u sklopu 6. Filmskog festivala glumca koji u srijedu završava u tome slavonskom gradu.

Urednica Miroslava Vučić navela je kako “to što je rođen na ovim merdijanima i govorio hrvatski je možda jedini razlog što Ivo Gregurević nije napravio hollywoodsku karijeru”.

“Ivo Gregurević u svojoj impozantnoj glumačkoj karijeri odigrao je 196 uloga, od kojih 36 u kazalištu, 116 na filmu, šest u radiodramama i 38 u televizijskim serijama”, ustvrdila je Vučić.

Također je tom prilikom rekla: “I tu je Danijel Rafaelić bio u pravu kada je rekao da je ono što je u Hollywoodu bio John Wayne, a u Francuskoj Jean-Paul Belmondo u Hrvatskoj je bio Ivo Gregurević”.

“Monografija sadrži više od 500 fotografija te je sastavljena od četiri dijela kroz koja se prati Gregurevićevo kazališno stvaralaštvo, filmska i televizijska karijera, radio i drama, i Dani hrvatskog filma u Orašju”, istaknuo je glumac Vedran Mlikota, priređivač i inicijator nastajanja monografije o Ivi Gregureviću u nakladi Školske knjige.Mlikota je naglasio da “tijekom rada na monografiji bilo je momenata i vrlo teških situacija gdje ponekad nismo mogli naći neke bitne članke, fotografije, ali najedanput se neke stvari dogode same od sebe i sve opet dođe na svoje mjesto, tako da smo prihvatili da to možda Ivo diktira odozgo i pomaže nam da napravimo određene svari”.

Monografija o Ivi Gregureviću sadrži i QR kôd zahvaljujući kojemu se može na zaslonima mobitela ili računala pogledati Gregurevićeva antologijska predstava ‘Đuka Begović’, isječci iz filmova ‘Kiklop’, ‘Čaruga’, ‘Josef’ i ‘Priča iz Hrvatske’ te isječak iz razgovora Ive Gregurevića i Roberta Knjaza, vođenog za potrebe emisije Svlačionica iz 2000.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI