NA JUGU HRVATSKE ODRŽAN PRVI SLAST FEST: Inspiriran Dolinom rijeke Neretve!

Foto: Nikola Zoko

Mandarine, smokve, limuni, bademi, šipak… samo su neki plodovi koji obilato uspijevaju u dolini rijeke Neretve u čijem se prekrasnom dijelu nalazi i Agro Etno Park Žabac koji je začetnik ali i organizator SLAST FESTA.

Riječ je o nagradnom natjecanju za izbor Neretvanske slastice koja će postati autohtoni desert s prepoznatljivim karakteristikama doline Neretve.

Foto: Nikola Zoko

“Ideja se rodila spontano, kad smo razgovarali o tome koju bismo slasticu pretvorili u autohtoni desert doline rijeke Neretve u čijoj ljepoti uživamo svakog dana na našem Agro Etno Parku Žabac. Ideja je ‘pala na plodno tlo’ pa smo tako odlučili osmisliti prvi Slast fest s temom ‘blaga Neretve’. Iznenadili smo se brojem prijava – čak 34 zaljubljenika u pripremanje slastica (mnogo od njih peku kolače rekreativno) koji su na natjecanje donijeli čak 45 različitih slastica”, rekao je Ivica Mijoč koji je sa suprugom Anitom vlasnik ovog imanja.

Da nije lako odabrati najbolji od najboljeg uvjerio se žiri pred kojim su se izmjenjivale sve slastice. Tročlani žiri – Anita Mijoč, vlasnica Agro Etno Parka Žabac, Žaklina Marević, pročelnica Dubrovačko-neretvanske županije i Melkior Bašić, chef i član stručnog žirija kulinarske emisije MasterChef, proglasili su nakon dva seta kušanja i pauze za konzultacije najbolje od najboljeg.

Foto: Nikola Zoko

Prva nagrada žirija (1000 eura) pripala je ekipi Srednje škole fra. A. K. Miošića iz Ploča za slasticu Južnjačko sunce, druga (500 eura) Goranki Kokić, a treća (300 eura) Neli Bartulović.



Nakon što su članovi žirija kušali sve slastice, divote na tanjurima bile su za publiku izložene i poslužene na velikom stolu, jer i publika je imala pravo glasa u odabiru najboljeg kolača. Cijeli je stol prštao bojama, jer kako to dolikuje, prevladavale su žuta i narančasta, boje koje sada, kada dozrijevaju citrusi, krase plodnu dolinu rijeke Neretve.

Foto: Nikola Zoko

Osvježavajuće arome citrusnog voća miješale su se s trpkim okusima šipka i aronije, a mljeveni bademi, orasi i čokolada kao da su ih pokušali prizemljiti, povezati i pomalo umiriti. Kao i žiriju i publici je bilo teško odabrati pa se razvila žustra rasprava. Ali, glasanje je bilo pravedno, putem skeniranog QR koda pa je Boschov super mikser/kuhinjski robot dodijeljen Srednjoj školi Tin Ujević iz Vrgorca.

“Prilikom prijave svakog natjecatelja smo zamolili da nam pošalje slasticu s imenom i receptom na ovo natjecanje, uz napomenu da naziv pobjedničke slastice možemo promijeniti u trenutku lansiranja Neretvanske slastice koja će se s pogledom na Neretvu koja nas na ovom mjestu okružuje, moći i ekskluzivno kušati na našem Agro Etno Parku Žabac”, naglasio je Mijoč.

Foto: Nikola Zoko

Dodao je da je veliki broj prijavljenih slastica, ali i veliki odaziv posjetitelja odličan vjetar u leđa za iduću godinu i ponovni SLAST FEST na kojem će se birati slastica za iduću godinu, ali i desertna vina koja će pratiti slatke fuzije na tanjuru.

Foto: Nikola Zoko

Volite li i sami peći kolače, a želite okusiti slatku toplinu Neretvanskog sunca i arome plodova koji rastu iz plodne zemlje u nastavku isprobajte recept torte koja je ponijela titulu ‘Najbolje slastice po mišljenju publike’. Ime joj je Kraljica Neretve, napravili su je učenici srednje strukovne škole Tin Ujević, Vrgorac, a pripremiti je možete na slijedeći način:

KRALJICA NERETVE

Sastojci:

KREMA OD MANDARINE: 1 l procjeđenog soka od mandarine, 110 g pudinga od vanilije, 20 g vanilin šećera, 100 g maslaca, 15 g želatine

BISKVIT: 6 kom jaja, 200 g šećera, 150 g brašna, 200 g sjeckanih badema, 10 g praška za pecivo, 500 g izmiksane naranče, 50 g kakaa

BIJELA KREMA: 250 g mascarpone sira, 220 g vrhnja za šlag, 7 g korice od limuna, 50 ml soka od limuna, 6 žumanjaka, 120 g šećera

PRELJEV: 10 g svijetlog preljeva za torte, 40 g šećera, 210 ml vode

POTREBNO ZA UKRAŠAVANJE: 100 g naranče, 200 g šećera, 50 ml vode, 50 g listića badema

Način izrade: U posudu staviti 6 jaja i 200 g šećera. Miješati dok se ne sjedini. Samljeti 500 g naranče te u nju dodati jaja i šećer, zatim dodati sjeckane bademe, prašak za pecivo, brašno i kakao. Peći na 180 stupnjeva 40 minuta. Biskvit ohladiti pa prerezati na dva jednaka dijela. Mandarine samljeti u multipraktiku pa procijediti kroz sito. 800 ml soka od mandarine kuhati a ostatak pomiješati sa pudingom od vanilije, vanilin šećerom i šećerom. Ovu smjesu dodati u zagrijani sok i kuhati kao puding. Kad se krema skuhala, maknuti s vatre i dodati 100 g maslaca. Miješati dok se ne rastopi. Želatinu dodati u kremu prije samog slaganja. Šećer i žumanjke pomiješati mikserom pa kuhati na pari 13 minuta. Ohladiti te u posudu pomiješati izmiksano vrhnje za šlag i mascarpone te dodati ohlađenu smjesu od žumanjaka i šećera. Dodati koricu limuna i sok pa na kraju i želatinu.

Jednu polovicu biskvita staviti natrag u kalup pa slagati po sljedećem redoslijedu:
biskvit, krema od mandarina, biskvit, bijela krema. Sve dobro ohladiti. Na vrh torte dodati svijetli preljev za torte i ukrasiti tortu sa listićima badema i karameliziranim narančama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI