NA ‘VINSKIM RAZGOVORIMA’ PREDSTAVLJENA MLADA VINARIJA SOSICH: Vrhunska ‘vina s dušom’

Foto: Arhiva Sosich wines

Na zabavno-edukativnoj interaktivnoj vinskoj radionici, prilagođenoj znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, u svom 32. izdanju “Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom”, predstavljena je mlada istarska vinarija Sosich.

Kako je rečeno, vinarija Sosich nalazi se u mjestu Lašići, u neposrednoj blizini Vižinade, poznate po odličnim vinima. Današnji vlasnik Adriano Sošić je peta generacija proizvodnje vina u obitelji u kojoj vinska tradicija datira iz 1850. godine. Adriano je završio vinarstvo u Poreču, a brigu o vinogradu preuzeo je od svog pokojnog djeda – nonna Giorgia, koji je do zadnjih snaga svoga tijela išao u kontrolu vinograda i brinuo se da je sve u redu.

Umjetnost kultiviranja istarskih loza prenosila se generacijama do današnjih dana kada dolazi do spajanja mukotrpnog rada s modernom tehnologijom u obradi grožđa i proizvodnji vrhunskih istarskih “vina s dušom”. Danas Adrianu u brizi o vinogradu i vinariji pomažu supruga Iva i majka Marčela.

Arhiva Sosich wines

Obitelj Sosich ima 12 hektara vinograda koji se nalaze na oko 250 m nadmorske visine, a svi su na crvenoj zemlji. Posađeno je 65 posto malvazije, 30 posto terana i pet posto muškata. Imaju osam etiketa vina.

Vina Sosich na vinskim razgovorima predstavila je Nedeljka Krupljan, somelijerka vina i maslinovog ulja, poznata po svojem projektu “Cheers With You By Nedeljka Krupljan” kojim turistima i svim zainteresiranim vinoljupcima predstavlja hrvatska vina i maslinova ulja.Kako je istaknula, to je “putovanje okusa, jedinstveno iskustvo koje će vas ‘natjerati’ da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje”.

“Obitelj Sošić živi to što radi i proizvodi velika vina s dušom, za koja ćemo svi tek čuti”, istaknula je Nedeljka Krupljan.

Govoreći o vinima Sosich, naglasila je kako je obitelj Sošić kada je vinariju preuzela nova generacija, ozbiljnije pristupila proizvodnji vina za tržište.

Imaju liniju svježih i liniju odležanih vina, a na Vinskim razgovorima se kušalo po malo od obje: Rosé 2020, La Pregiata Malvazija 2017, Merlot Silva Aurea 2017, Teran do Nonno Giorgio 2017 i Muškat 2020. Pažnja je bila na odležanim vinima, a posebno treba obratiti pažnju na Teran koji je odlično vino koje bi trebalo spremiti i čuvati sljedeće dvije do tri godine.

Foto: Rene Karaman

Inače, obitelj Sošić završava izgradnju kušaone koja će se nalaziti u sklopu vinarije. Posjetitelji će, uz vina, moći isprobati i likere i maslinova ulja koje također proizvodi obitelj Sošić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI