NAJBOLJE GRAŠEVINE HRVATSKE: Konferencija ‘GO – Graševina Osijek’ 26. i 27. svibnja

Pixabay

Jeste li znali da graševina čini gotovo 45 posto ukupno proizvedenog grožđa i tek nešto manje od 40 posto ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj? Naša najznačajnija sorta, uz malvaziju i plavac, sadi se na oko 25 posto vinogradarskih površina u Hrvatskoj.

Poznata je još pod nazivom Riesling italico, Laški rizling, Welschriesling, Olasz Rizling, Grašac i Rizling Vlašsky. Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih vina autorice Jancis Robinson. Potvrda je to iznimne kvalitete koju daje baš u hrvatskim vinogorjima, posebno Slavonije i Podunavlja.

Konferencija pod nazivom “GO – Graševina Osijek” održat će se 26. i 27. svibnja u Osijeku, a razgovarat će se o značaju graševine, povezivanju terroira i turizma, marketingu vina te pozicioniranju Hrvatske kao vinske zemlje, kao i klimatskim promjenama kojima svjedočimo.

Izvor: TZ Osječko-baranjska

Uz dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao organizatora, sugovornici na temu ove cijenjene vinske sorte bit će Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, prof. dr. sc. Edi Maletić, prof. dr. sc. Đuro Horvat, Mario Meštrović, prof. dr. sc. Dragan Kovačević i drugi.

Nakon središnjeg programa konferencije, 27. svibnja u večernjim satima u Perivoju kralja Tomislava održat će se Večeri vina i umjetnosti. 

Organizator konferencije je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri Turistička zajednica Osječko – baranjske županije i Udruga Graševina Croatica. Konferencija je dio projekta “Wine Tour Across Borders” sufinanciranog kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI