NE PROPUSTITE NEBESKI SPEKTAKL! Gledajte ‘pljusak’ meteora Perzeida odnosno Suza sv. Lovre te zaželite želju

Foto: Hrvatski astronomski savez

Kao i svake godine i sada smo dočekali taj dan odnosno večer i noć. U noći s 11. na 12. kolovoza odnosno s četvrtka na petak, na nebu će se ponovno odvijati pravi spektakl – Pljusak meteora ili Perzeida. U narodu popularno nazvan Suze sv. Lovre počastit će nas ponovno svojom ljepotom. To se događa kada Zemlja prolazi kroz skupinu svemirskih krhotina.

Suze sv. Lovre nazvane su po svecu koji je smaknut zbog svoje velikodušnosti prema sirotinji. Inače, kršćani zovu meteore iz grupe Perzeida Suzama svetog Lovre jer je njihova najbolja vidljivost upravo nedugo nakon blagdana tog sveca, koji se slavi 10. kolovoza.

Podsjetimo, Lovro je bio rimski đakon u vrijeme pape Siksta, a smaknut je 10. kolovoza 282. godine i to na vrlo brutalan način.

Navečer izađite na neko tamno mjesto gdje nema toliko gradskog svjetla i gledajte na sjeveroistok, prema vrhu zviježđa Perzeja, koje se nalazi ispod Kasiopeje, prepoznatljive po obliku slova W.

Gledajte u nebo i… zaželite želju kada vidite “pad” meteora. Prema vjerovanju, želja će vam se ispuniti.Facebook Comments

Loading...
DIJELI