OD GLUMICE DO PUSTINJAKINJE: Život u skladu s Božjim planom i naumom

Screenshot/Youtube

Hrvatska kazališna i filmska glumica Edita Majić šokirala je javnost kada je objavila da se odlučila zarediti. Odlukom da se pridruži samostanu bosonogih karmelićanki u Španjolskoj sve je šokirala 2004. godine, a kasnije je uslijedilo i novo iznenađenje, piše Dnevnik.hr.

Naime, Edita je 2017. godine odlučila živjeti u samoći u nenaseljenom mjestu i na taj način služiti Bogu, a točnu lokaciju gdje se nalazi zna samo njezina obitelj.

“Već dugi niz godina ona je osjećala da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo. Živi izvan samostana na pustom i osamljenom mjestu, nenaseljenom i u samoći. Bog nije odustao od namjere da ga Edita slijedi. I zbilo se prije tri mjeseca. Edita je pristala na suradnju s Gospodinom. Odlučila je postati Njegovom pustinjakinjom”, izjavila je Jadranka Kanajet za Bitno.net prije pet godina.

Edita je bila jedna od najljepših i najprofinjenih domaćih glumaca, a svoju prvu veliku ulogu ostvarila je u predstavi “Salome”. Nagrađena je i Zlatnom Arenom na Pulskom festivalu 1999. godine za ulogu u fimu “Da mi je biti morski pas”, nakon čega su se i ostale počele nizati jedna za drugom, kao i brojna priznanja.

Mnogi su sumnjali i nisu vjerovali da će ova rođena Splićanka izdržati život po strogim pravilima karmelićanki. Naime, u samostanu svetog Josipa u Avili kamo je bila otišla, redovnice hodaju bose ili u laganim sandalama bez obzira na vremenske uvjete, nemaju grijanje te spavaju na slamnatim krevetima. Uz to, sa sobom nije smjela ponijeti nikakve osobne stvari, već samo fotografije članova svoje obitelji. Još rigoroznija pravila uslijedila su nakon što se zavjetovala na vječno siromaštvo, čistoću i poslušnost.“Uz pomoć biskupa pronašla je mjesto i kuću u kojoj se sada nalazi. Kuća se nalazi na brdu, na osami jednog šumskog kraja i zove se Desierto de Cristo Rey (Pustinja Krista Kralja). Za sada je tu. Trenutačno su u realizaciji projekti koji rješavaju njezino dugoročno življenje pustinjaštva u skladu s Božjim planom i naumom”, rekla je prije nekoliko godina Editina majka Jadranka.

Dodala je da je preponosna na kćer i da joj se divi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI