OTKRIVENA JE DUGO ČUVANA TAJNA: Znanstvenici su otkrili važnu grobnicu u Turskoj

Foto: Pixabay/Ilustracija

Pronađena je grobnica svetog Nikole, piše Zimo.

Nalazi se u Turskoj, a na temeljima potopljene crkve podignuta je bizantska crkva koja je 1982. proglašena spomenikom Svjetske kulturne baštine.

Ovo otkriće još je jedan dokaz prijašnjim tvrdnjama kako je sveti Nikola živio i umro u Turskoj između 270 i 340 godine.

Sveti Nikola bio je biskup u Myreu, a po nalogu cara Dioklecijana, neko je vrijeme proveo i u zatvoru.

Prva crkva koja je potopljena rastom Sredozemnog mora otkrivena je prije 5 godina tijekom elektronskog istraživanja ispod nove crkve koja je naknadno sagrađena nekoliko stoljeća poslije nazvana crkva Sv. Nikole. U njoj su arheolozi otkrili mozaik i kameni pod prethodne crkve, ispod kojih je otkrivena grobnica koja, vjeruju istraživači, zaista čuva ostatke ovog sveca.Prema dosadašnjim dokumentima vjerovalo se kako je njegovo tijelo sahranjeno u crkvi koja nosi njegovo ime, no točno mjesto pokopa uvijek je bila misterija. Znanstvenici vjeruju kako je nakon smrti pokopan u crkvi u turskom Demreu, a prema prijašnjim vjerovanjima, njegovo je tijekom prokrijumčareno u talijanski grad Bari još u 11 stoljeću. No turski arheolozi sada tvrde kako kosti koje su prokrijumčarene u Italiju ne pripadaju Sv. Nikoli, već nekom nepoznatom svećeniku, dok su posmrtni ostaci ovog poznatog sveca cijelo vrijeme ostali na istom mjestu, u grobnici koja je sada otkrivena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI