PAŠTICADA: Dalmatinci je zovu ‘spiza nad spizama’, a zbog recepture nastaju žestoke rasprave!

“Spiza nad spizama”, kako Dalmatinci zovu pašticadu, tradicionalno je dalmatinsko jelo kojem je teško odoljeti. Zbog činjenice što postoji dosta verzija recepta za pašticadu, često nastaju i žestoke rasprave oko toga koji sastojci idu u nju, ali i u kojim omjerima. Donosimo sjajan recept s kojim nećete pogriješiti!

Sastojci:

1 kg juneće plećke bez kosti (deblje od lopatice)
2 glavice crvenog luka
1 korijen pastrnjaka
2 crvene mrkve
¼ korijena celera
3 dunje
150 g maslaca
3 dl bijelog vina
korica naranče po želji
sol, papar po ukusu
50 ml suncokretova ulja

Priprema:

Jednu dunju ogulite i našpikajte meso junetine, natrljajte je solju i paprom. Dolijte bijelo vino, narezano korjenasto povrće i crveni luk narezan na četvrtine te pustite da stoji u marinadi preko noći. Drugi dan meso izvadite iz marinade, posušite te u vrućoj posudi zapržite na suncokretovu ulju sa svih strana. Izvadite meso, dodajte ocijeđeno povrće i luk iz marinade, pirjajte 15-ak minuta te dodajte tekućinu iz marinade. Vratite meso unutra i pirjajte sat i pol do dva. Kad je meso mekano, izvadite povrće i izmiksajte štapnim mikserom te dodajte maslac i začine po želji. Meso narežite na ploške i prelijte umakom.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI