PAŠTICADA S DOMAĆIM NJOKIMA: Aromatično dalmatinsko jelo koje obara s nogu!

Aromatična dalmatinska pašticada s njokima vrlo se lako priprema, a od samog mirisa rastu zazubice, stoga i ne čudi što je jedno od omiljenih klasičnih jela koje rado pripremamo. Donosimo recept koji će vas oduševiti!

Sastojci:

1,6 kg junetine od buta
50 g sušene slanine
200 g crvenog luka
150 g korijena peršina
150 g mrkve
45 g korijena celera
2 režnja češnjaka
40 g koncentrata rajčice
200 ml maslinova ulja
5 suhih šljiva bez koštice
5 suhih smokava
1 jabuka
300 ml crnog suhog vina

2 žlice senfa
lovorov list
ružmarin
majčina dušica
sol i mljeveni papar

Za njoke:



500 g krumpira
170 g brašna
1 jaje
50 g maslaca

Priprema:

Očišćeno i oprano meso našpikajte trakicama pancete. Posolite, premažite senfom i uljem, pomiješajte s povrćem i pustite da odstoji preko noći. Meso pecite na naglo, pa na istom ulju kratko propirjajte luk i češnjak te nasjeckano povrće. Vratite meso u posudu i pirjajte poklopljeno oko sva sata uz povremeno dolijevanje vode i vina. Kada je meso napola mekano, dodajte koncentrat rajčice, šljive i smokve te jabuku narezanu na četvrtine. Potkraj kuhanja začinite lovorom, ružmarinom, majčinom dušicom, popaprite i dosolite po želji.
Izvadite meso, narežite ga na ploške i ponovno ga vratite u umak od povrća koji ste prethodno propasirali. Umak s mesom još nakratko prokuhajte.
Skuhajte krumpir i propasirajte. Dodajte brašno, maslac i jaje te posolite. Izradite tijesto,
podijelite na dva dijela i svaki oblikujte u valjak. Režite na komade jednake veličine. Njoke kuhajte u slanoj kipućoj vodi oko 10 minuta i procijedite.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI