POČELO SUĐENJE ZA SEKSUALNE NAPADE: Osramoćeni holivudski filmski mogul mogao bi biti osuđen na više od 100 godina zatvora

Foto: Guliver Image

Odabirom porote u ponedjeljak u Los Angelesu počelo je suđenje osramoćenome holivudskom filmskom mogulu Harveyu Weinsteinu, a očekuje se da će za vrijeme dvomjesečnog procesa svjedočiti pet navodnih žrtava.

Sedamdesetgodišnji producent “Pulp Fictiona” već služi 23 godišnju zatvorsku kaznu u New Yorku nakon što je osuđen za niz seksualnih kaznenih djela.

Sad se suočava s još 11 optužbi, uključujući prisilni seksualni odnos, silovanje i prisilni oralni seks sa ženama u hotelima u Beverly Hillsu i Los Angelesu između 2004. i 2013. Weinstein se izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice, a bude li osuđen, mogao bi biti osuđen na više od 100 dodatnih godina iza rešetaka.

Potencijalno dugotrajan izbor porote počeo je u ponedjeljak, a nadzire ga sutkinja Lisa Lench.

Rasprostranjene optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje protiv Weinsteina eksponencijalno su porasle u listopadu 2017., a presuda koja mu je izrečena u New Yorku 2020. prekretnica je za pokret #MeToo.

U lipnju nije uspio njegov pokušaj da poništi presudu za šest seksualnih kaznenih djela.Također su ga zasebno optužili britanski tužitelji za nepristojan napad na ženu u Londonu 1996. Weinsteina je za uznemiravanje i napastovanje ukupno optužilo 90 žena, uključujući Angelinu Jolie, Gwyneth Paltrow i Salmu Hayek.

The Times piše da je jedna od pet tužiteljica, a svima je identitet službeno zaštićen, Jennifer Siebel Newsom, supruga kalifornijskog guvernera Gavina Newsoma.

Odvjetnica Elizabeth Fogan za te britanske dnevne novine je rekla kako “poput mnogih drugih žena, moju je klijenticu seksualno napastvovao Harvey Weinstein na navodnom poslovnom sastanku koji se pokazao zamkom”.

“Ona namjerava svjedočiti na njegovu suđenju i tražiti neke mjere pravde za žrtve, i u sklopu svojeg životnog rada na poboljšanju života žena”, zaključila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI