PRVI PUT U KARIJERI: Nina Kraljić za Porto Etno priprema nešto jako posebno

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

Peto izdanje festivala Porto Etno održat će se 25. i 26. lipnja 2021. na Trgu Riječke rezolucije u Rijeci, a glavna glazbena imena ovogodišnjeg izdanja su braća Teofilovići i Dunja Knebl s Rokom Margetom.

Ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić istaknuo je da se uobičajeni dosadašnji termin festivala u rujnu prebacio na lipanj, kako bi se planirani programi mogli izvesti na otvorenom.

Zbog epidemioloških razloga sastavni dio festivala, gastronomska prezentacija nacionalnih manjina i gostiju iz inozemstva, morao se otkazati, tako da ostaje samo glazbeni i folklorni program.


Oba dana će nastupati folklorne skupine nacionalnih manjina iz Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Prvi dan festivala, 25. lipnja, nastup će otvoriti Lela Kaplowitz sa svojim triom i programom mješavine etno i jazz izričaja, najavio je glazbeni izbornik festivala Zoran Majstororović. Nakon njih, slijedi nastup etno izvođačice Dunje Knebl s mladim multiinstrumentalistom Rokom Margetom.Predstavit će repertoar s albuma “Svilarica silu prede”, uvrštenog na najprestižniju world music ljestvicu Transglobal Music Chart. Uz njih, svirat će kućni sastav, Porto Etno Orkestar pod vodstvom Zorana Majstorovića.

Drugi dan festivala na programu je koncert Nine Kraljić, koja ovom prigodom nastupa pod nazivom Alkonost of Balkan. Središnji izvođači ovogodišnjeg festivala su braća blizanci – Ratko i Radiša Teofilović.

Osim prepoznatljivih a capella izvedbi starih folklornih pjesama Balkana, izvest će program uz pratnju Porto Etno Orkestra, ekskluzivno prvi put u karijeri uz pratnju većeg glazbenog sastava, najavio je Majstorović.

Ravnateljica Direkcije programa Odjela za kulturu Grada Rijeke Helena Semion Tatić istaknula je da se ovaj festival u petom izdanju nadovezuje na 20 godina dugu tradiciju riječke Etno smotre, na kojoj su nastupale folklorne skupine Rijeke i PGŽ.

Naglasila je da na ovom području vrlo aktivno djeluje više od 20 skupina pripadnika nacionalnih manjina, čime se opravdava slogan Rijeke kao Luke različitosti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI