SJEĆANJE NA NIKAD PREŽALJENOG KRALJA FUNKA: Splitski enfant terrible napustio nas je prije 14 godina

Foto: Biljana Gaurina/Cropix

Jedan od najboljih i najpoznatijih hrvatskih glazbenika i hrvatski kralj funka Dino Dvornik napustio nas je na današnji dan prije 14 godina u 45.godini života.

Dino Dvornik ostavio je veliki trag na hrvatskoj glazbenoj sceni svojim osebujnim stilom i glazbom i drugačijom ritmom. Svoj je izričaj obogatio raznim glazbenim žanrovima, a sve je pratila velika energija, što mu je donijelo titulu “kralja funka”.

Njegova se glazba sluša i danas, 14 godina nakon njegove smrti. Dino se rodio 20. kolovoza 1964.godine u Splitu.

Danijela je tog nesretnog 7. rujna 2008. pronašla mrtvog Dinu u njihovom bračnom krevetu te su odmah počele priče kako je kralj funka umro od predoziranja. Ona je to negirala te tvrdila kako se Dino godinama nije drogirao, što su potvrdili i nalazi obdukcije koji su pokazali da je preminuo u snu od mješavina tableta koje je uzimao. Njegova majka rekla je medijima kako je Dino umro tužan, nesretan i depresivan te je otkrila kako su ga hrvatski estradnjaci izbjegavali kada je njegova slava ‘splasnula’.Njegov otac, poznati i veliki glumac Boris Dvornik usmjerio ga je u glazbene i glumačke vode. Sa suprugom Danijelom, kojom se oženio 1989. godine, dobio je kćer Ellu, koja je danas poznata blogerica i influencerica.

Prva dva albuma lansirala su ga u glazbenu orbitu, čime je počeo njegov uspon i pohod na glazbene ljestvice Europe. Svojom je glazbom zainteresirao mnoge diskografske kuće diljem Europe, jer je u tom trenutku bio velika avangarda, no sam se nikad nije želio otisnuti dalje od Hrvatske. “Ti si mi u mislima”, “Jače, manijače”, “Tebi pripadam”, “Zašto praviš slona od mene”, “Afrika, Ella E”, “Ljubav se zove imenom tvojim”, “Afrika”, kao i jedna od himni njegova rodnog grada “Ništa kontra Splita”, samo su neki hitovi koji su obilježili hrvatsku glazbu i ostavili trajan pečat glazbene genijalnosti splitskog “enfant terriblea”.

Dino je višestruki dobitnik Porina, ukupno ih je osvojio 11 a posthumno mu je dodijeljen i Porin za životno djelo.

Osim toga, imao je i uspješne duete s Nenom Belanom u spomenutoj pjesmi “Ella E”, Josipom Lisac u “Rušila sam mostove od sna”. S Borisom Novkovićem snimio je i hrvatsku navijačku pjesmu “Malo nas je, al’ nas ima”. Posljednju glazbenu suradnju ostvario je s frontmenom Psihomodo popa, Davorom Gopcem u pjesmi “Sretan Božić  i sretna Nova godina” koja je poslije objavljena na njegovu posljednjem albumu “Pandorina kutija”.

Osim u glazbi, Dino je svoju darovitost pokazivao i u glumačkim vodama. Prvi se put na ekranu pojavio u ulozi malog sina svog slavnog oca Borisa Dvornika u legendarnoj seriji “Naše malo misto”. Godine 2004. igrao je glavnu ulogu u filmu “Ta divna splitska noć” Arsena Antuna Ostojića koji je osvojio brojne nagrade.

Njegov veliki rad i težnja za perfekcijom utjecali su i na njegovo zdravlje. Nikad nije krio svoje probleme s ovisnošću s kojima se dugo borio i koji su ga na kraju i odveli u smrt. Naime, kako je poznato, njegovu smrt izazvao je smrtonosni koktel tableta za smirenje, antidepresiva i tableta protiv bolova.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI