STRADUN UVRŠTEN MEĐU 35 BLAGA ‘EUROPSKE FILMSKE KULTURE’: EFA prepoznala dugu tradiciju snimanja filmova u Dubrovniku

Foto: Vedran Levi / CROPIX

Europska filmska akademija (EFA) osnovala je novi odjel za europsku filmsku baštinu, pod vodstvom Pascala Edelmanna, javljaju iz HAVC-a.

Jedan od prvih koraka je početak izgradnje paneuropske mreže filmske baštine koja će povezivati filmske arhive, institucije i kinoteke u razmjeni informacija o obljetnicama filmova, filmskih umjetnika, institucija ili specifičnim temama relevantnim za povijest kinematografije u različitim europskim zemljama i regijama, objavio je Jutarnji.hr.

Europska filmska akademija će odsad nastojati aktivno povezivati različite inicijative i učiniti ih mnogo vidljivijima među ljubiteljima europskog filma.

Uoči ovogodišnje 35. dodjele Europskih filmskih nagrada, jedna od prvih aktivnosti novog odjela je dodavanje 22 nova mjesta na popis “Blaga europske filmske kulture”, a među njima je i dubrovački Stradun, čime će se ukupan broj mjesta europske filmske baštine popeti na 35.

Riječ je o Akademijinom popisu mjesta od simboličkog značaja za europsku kinematografiju odnosno mjesta od povijesne vrijednosti koja treba održavati i štititi, kako u sadašnjosti, tako i za dobrobit budućih naraštaja.Jedinstvena očuvanost arhitektonskog sklada Dubrovnika, a posebno njegove glavne ulice Straduna, čiji izgled datira iz 17. stoljeća, omogućuje raznovrsnost filmskog izričaja.

U svojoj stogodišnjoj filmskoj povijesti, dubrovačke ulice, zidine i palače bile su inspiracija brojnim filmskim umjetnicima.

U novije vrijeme popularizacije Dubrovnika kao filmske lokacije, središnju gradsku ulicu prelijeću letjelice iz daleke galaksije (Star Wars: The Last Jedi, 2017.) ili njome marširaju pobunjenici predvođeni Robinom Hoodom (Robin Hood, 2018.).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI