SVE TAJNE SOČNOG ODOJKA: Donosimo najbolji recept za pripremu omiljenog ručka!

Teško ćete mu odoljeti!

Sastojci:
odojak (šunka ili plećka) sol
svinjska mast
po želji luk, češnjak, pivo

Priprema:
Pećnicu ugrijte na maksimum, meso premažite svinjskom mašću i u dno posude ulijte prst hladne vode.
Pecite meso otkriveno 15-20 minuta da se zapeče. Nakon toga će koža omekšati, pa je oštrim nožem zarežite (nemojte je prerezati!) da dobijete romboidnu mrežu. Osim što će tako zarezana kožica kasnije ljepše izgledati na stolu, omogućit će vam i lakše rezanje odojka, a tako zarezana će tijekom pečenja omogućiti i da se topi suvišna masnoća spremljena ispod nje, čime ćete na kraju dobiti slasnu hrskavu, a ne žilavu masnu kožicu.

Nakon zarezivanja, a pogotovo ako odojak nije pretjerano mastan, ponovno sve premažite svinjskom mašću, podlijte manjom količinom vode i vratite u pećnicu pa pecite pokriveno, otprilike sat vremena po kilogramu mesa, na temperaturi od 200-220 °C, ovisno o jačini vaše pećnice.
Nemojte podleći napasti pa isprobavati je li meso pečeno tako da ga bodete vilicom ili zarezujete jer ćete ispustiti sve sokove iz njega.
Ako pečenje želite aromatizirati, dodaje na četvrtine narezan luk i nekoliko režnjeva češnjaka. Meso svakih pola sata do 45 minuta provjerite, podlijte po potrebi vodom, odnosno zalijevajte kožicu ispuštenom masnoćom da se ne isušuje.

Potkraj pečenja, po želji, jedanput ili dvaput prelijte pivom, što će vam dati intenzivniju boju, a zadnjih desetak minuta meso ponovo otkrijte da se korica zapeče. Unutrašnjost će mu, zbog pečenja u pokrivenoj posudi, ostati sočna i mekana.
Meso izvadite pa držite na toplom. Pričekajte da se dovoljno ohladi da ga možete rezati, a preostalu masnoću iskoristite da začinite mlince, rižu ili na njoj ispecite krumpire.Facebook Comments

Loading...
DIJELI