U GASTRO REŽIJI WOK BY MATIJA: Otkrivamo tri Polidoga pripremljena za strastvene nogometne navijače

Foto: Nikola Zoko

Odbrojavanje do Svjetskog nogometnog prvenstva je počelo, a s njime i pripreme za organizirano gledanje ‘tekmi’. Imate li inspiraciju što grickati dok se bodre naši vatreni?

Popularni zagrebački kuhar, ali i ljubitelj sljubljivanja različitih okusa, Matija Nikolić (Wok by Matija) otkriva tri načina za pripremu popularnog hot doga ‘na drugačiji način’, želeći pokazati kako se u ovom ukusnom snacku mogu uživati sve generacije.

Foto: Nikola Zoko

Za pripremu Polidoga koristi Poli hrenovke – lokalne proizvodnje Perutnine Ptuj PIPO Čakovec, izrađene od 90 posto najkvalitetnijeg pilećeg mesa, ne sadrži gluten i ima Halal certifikat, dodajući joj sastojke koji je pretvaraju u poseban zalogaj.

Evo koja tri Polidoga možete i sami napraviti u Matijinoj gastro režiji!

Špeksi Polidog! Za sve one koje vole intenzivne okuse – pilećoj hrenovki u finom mekanom brioche pecivu dodan je špekmez (pekmez od špeka kojeg Matija sam kuha) preko kojeg Matija obilato posipa sir i čips od čvaraka. Kod svakog zalogaja, nježan, sladak okus peciva spaja se sa špekmezom* i zabavno hrskavim čipsom od čvaraka koji povezani sa sirom i nježnom teksturom pileće hrenovke daju okus koji podsjeća na dobro znane okuse tradicionalnih zimskih delicija domaće kuhinje.



Foto: Nikola Zoko

Polidog u marmeladi! Zvuči li vam neobično, probajte! Ovom je okusu teško odoljeti! Finoj Polidog hrenovki u mekanom pecivu dodana je marmelada od ljubičastog luka i umak od trešnjaste rajčice (sve Matijina, domaća radinost). Slatkoća luka u marmeladi odlično je izbalansirana dodavanjem slatko-kiselkastog aceta balsamica i soli, pa se s umakom od trešnjaste rajčice, koji opet cijeloj kompoziciji daje malo kiselkastog okusa. Svi sastojci se odlično spajaju s nježnom teksturom hrenovke i slatkim brioche pecivom. Utisak mediterana je neizbježan!

Foto: Nikola Zoko

Ljuti Polidog nije za one koji se ljute, već za ljubitelje intenzivnih okusa! Blaga i ukusna pileća hrenovka u ovom je Polidogu hrabro sljubljena i suprotstavljena ljutkastom Szechuan umaku. Ove dobro izbalansirane okuse dodatno spajaju sir i nasjeckane Jalapeño papričice, a užitak je ugodan “toplinski” udar u ustima kojeg nježno ublažuje mekano brioche pecivo. Slatko, slano, ljuto… užitak mješavine okusa za vatreno navijanje.

Foto: Nikola Zoko

Za one koji vole navijati uz posebno osmišljene okuse, Matija je pokazao kako pojedini Polidog sljubiti i craft pivom Grofica, Grof i Carica – vrhunske craft pivovare Slavonica iz Pakraca.

Foto: Nikola Zoko

* Popularni Marijin Špekmez možete napraviti na slijedeći način: 100 grama slanine narežite na sitne kockice, kao i luk, te češnjak. Potrebna vam je velika žlica bagremovog meda, nekoliko cherry rajčica, pelati, lovorov list i svježa chilli papričica. Kad imate sve sastojke popržite slaninu te je izvadite, a u masnoću dodajte luk i češnjak, te med. Miješajte pa na to dodajte cherry rajčicu i pelate, i prepržene kockice slanine. Dodajte lovorov list te sve sastojke kuhajte na laganoj vatri dok se ne pretvore u marmeladu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI