U ZAGREBU NAPOKON OTVOREN MUZEJ NOVOG VALA! ‘Stvorio je umjetnike, novinare, dizajnere… Svi su oni ovdje, neka mladi uče o tome!’

Foto: Nera Simic / CROPIX

Osnivači muzeja poručili su na otvaranju kako su željeli ovjekovječiti strast, ljubav i polet iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada je Zagreb bio europska prijestolnica glazbe, kada su Melody Maker, New Musical Express i drugi listovi pisali o onome što se događalo u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Novom Sadu.

Foto: Nera Simic / CROPIX

“Zašto Muzej novog vala? Pa zato jer deset godina umjetničkog booma u Zagrebu to zaslužuje. Nekom će on poslužiti kao edukacija, a u nekome će pobuditi nostalgiju, nostalgiju za vremenom kada smo bili mladi”, rekao je, uoči otvaranja, jedan od osnivača Aleksandar Črček.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Fotografije novovalnih bendova, plakati koji pozivaju na koncerte na popularna odredišta kao što su Lapidarij, Kulušić, Jabuka, SC, rukopisi pjesama, primjerci lista Polet iz druge polovice 1970-ih i brojnih stripova, među brojnim su izlošcima u muzeju, zajedno s fićom i stojadinom parkiranima u dvorištu ispred ulaza u muzej.

 

Sve to podsjeća na glazbeni i kulturni pravac zaslužan za afirmaciju punka i rocka, kao i za pomicanje granice slobode govora, s obzirom na to da su tadašnji novinski tekstovi i tekstovi pjesama nerijetko sadržavali i kritiku socijalističkog sustava koji se u spomenutom razdoblju borio s visokom inflacijom, zaduženošću i nestašicama u trgovinama.Foto: Nera Simic / CROPIX

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, je tom prigodom kazala: “I među današnjim klincima ima onih koji prate tu muziku i tekstove. Važno je da nove generacije na ovoj adresi mogu saznati kako smo živjeli, kako smo bili buntovni i kakva je bila naša mladost”.

Nakon obilaska muzeja, posjetitelji su u dvorištu mogli uživati u odličnim glazbenim brojevima Haustora, Idola, Azre, Aerodroma, Patrole, dok su uživo zasvirali Renato Metessi i Zvijezde koji su izveli i poznati hit “Nikol, Nikol”.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Muzej novog vala opremljen je zahvaljujući brojnim donacijama protagonista toga vremena, uključujući književnike, umjetnike, glazbenike i autore stripova. Također će biti  domaćin promocija knjiga, glazbenih izdanja te mjesto druženja, najavili su osnivači.

“Uložen je veliki trud, entuzijazam i profesionalnost, kako bi se stvorilo jedinstveno i autentično mjesto urbane kulture grada Zagreba”, istaknula je Jelena Ricov iz Gradskog ureda za kulturu.

Foto: Nera Simic / CROPIX
Facebook Comments

Loading...
DIJELI