USUSRET LJETU: Jelsa ponovno privukla posjetitelje željne autohtonih doživljaja, terroirskih vina i mirisa lavande i smilja

Foto: Julio Frangen

Ususret ljetu i ove je godine Turistička zajednica općine Jelse, manifestacijom “3. Wine, olive & heritage festival” pokazala autohtone vrijednosti otoka Hvara u okrilju Mediterana, kroz organizirane posjete vinarijama, uljarama i OPG-ovima, uz kušanje domaćih proizvoda.

“Koncept našeg Festivala pokazao se uspješnim pa smo ga ponovili jer nam je važna promocija otočnih proizvoda u pomno osmišljenoj manifestaciji namjenjenoj domaćim i stranim gostima kojima želimo pokazati ‘najboje od Hvara’. Dnevni izleti vode goste po selima u našoj općini (Zastražišće, Svirče, Vrboska, Vrbanj) a navečer se svi druže u prelijepo uređenom jelšanskom parku – na promenadnom kušanju hrane, vina, slastica uz glazbu na koju su mnogi i zasplesali! Ove godine uključili smo u program i umjetničku radionicu na otvorenom ‘Art& Wine’. Jelšanski park bio je prepun posjetitelja u petak i subotu, zadovoljni su bili i izlagači i gosti, a to nam daje poticaj da već sada razmišljamo kako organizirati festival sljedeće godine, potkraj svibnja 2023. Važno je kontinuirano stavljati u prvi plan otočke proizvode, pokazati domaćim i stranim turistima značaj i ljepotu otoka Hvara i malih gradića poput Jelse koji imaju itekako puno sadržaja za ponuditi”, rekla je Marija Marjan, direktorica TZ Općine Jelsa.

Foto: Julio Frangen

Festival se sastojao od dnevnih izleta u vinarije, uljare i OPG-ove na području općine Jelsa: prvi je izlet bio u najdulje mjesto na otoku – Zastražišće, posjetitelji su upoznali OPG-ove Ante Mateljan Babić (degustacija domaćih proizvoda), Grgo Lučić (destilacija smilja i lavande) i Kod Kućera (kušanje domaćih proizvoda, upoznavanje farme koza).

Kušala su se vina i ulja, a u vinarijama je naglasak bio na izvornim sortama (bogdanuša, prč, darnekuša, plavac mali). Svoja vina su u kušaonicama predstavile vinarije Carić, Ventus, Plančić, Tomić, Pavičić i PZ Svirče.

Foto: Julio Frangen

Maslinova ulja predstavila je višestruko nagrađivana uljara Božić, OPG Murvica ponudio je svoje domaće proizvode, a OPG Deanović ispričao je priču o povijesti ‘levande’ na otoku i njezinim blagodatima za zdravlje. U Wine & Oil baru Nono u Vrboskoj, gosti su mogli nazočiti i vinskoj radionici o zanimljivoj i jedinstvenoj hvarskoj sorti ‘p(a)rč’.Večernji program bio je u središnjem jelšanskom parku: ondje su se mogla kušati vina članova Udruge ‘Hvarski vinari’ i drugi otočki proizvodi (slastice, kolači) te proizvodi od lavande, smilja i različitog drugog bilja s otoka Hvara. Veliku pozornost privukla je Jelšanska gregada koju su u parku pripremali uživo pred publikom vlasnici restorana ‘Nono’ (Ivo Drinković) i ‘Davor’ (Krišto Barbić), a subotnju je gozbu pripremio mladi kuhar Kristijan Rojnica sa svojom ‘janjetinom s bižima’.

Foto: Julio Frangen

Festival je zatvoren glazbom i poezijom – koncertom “Bašćinu gledajuć, oh koli lipa je” i poetskom večeri “Od Hektorovića do suvremenika”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI