VINSKA REGIJA KOJA SE BUDI I OBEĆAVA: Vinari iz Vivodine odlučili su pokazati svoje ‘pravo lice’

Foto: Irena Lučić

U zagrebačkom diWine Baru održana je još jedna Vinska Shpitza. Riječ je o manifestaciji, kombinaciji vinske edukacije i promenadnog kušanja vina, a ovoga se puta zagrebačkoj publici željnoj dobre kapljice predstavila regija Vivodina.

Iako ima višestoljetnu tradiciju vinarstva i vinogradarstva, te vrlo kvalitetna vina, Vivodina je relativno nepoznata vinska regija. No tamošnji vinari odlučni su u namjeri da to promijene, te su odlučili svijetu pokazati svoje pravo lice. Naime, čitavo područje Kupa postaje sve traženija gastro destinacija – osim megapopularnog Štrudlafesta u Jaškovu, koji je pronašao svoje mjesto čak i u Guinessovoj knjizi rekorda, regija postaje sve poznatija po dobroj janjetini i ponudi tradicionalne kontinentalne hrane. A uz dobru hranu, ovdje ima i sve boljeg vina.

Foto: Irena Lučić

Na Vinskoj shpitzi vinoljupcima se predstavilo ukupno pet vinarija: Lešćanec, Darko Vrbanek, Viktorovski, Frlan i Šoštar. Vinarija Lešćanec smještena na obroncima Plešivice, vinarija je u kojoj se vinogradarsko i vinarsko znanje prenosi s koljena na koljeno. U obitelji su poslovi su podijeljeni i svi rade zajedno, pridonoseći svojim znanjem i trudom. Ipak, najviše vremena u vinogradu i u podrumu odrađuje ženska ruka mame Ljiljane koja je i glavna odgovorna za kvalitetu vina, pa možemo reći kako ona daje ženski dodir svim Lešćanec etiketama.

Vinogradi Lešćanec smješteni su na povišenim terenima (300 m nadmorske visine), a prostiru se na 3,5 hektara. Godišnje proizvedu oko 30 hektolitara vina od sorti graševine, rajnskog rizlinga, kernera te sivog pinota. Obiteljsko gospodarstvo Viktorovski nalazi se u Vivodini, tik ispod crkve Sv. Lovre. Njihovi su vinogradi “sretno” smješteni na južnim, sunčanim obroncima brežuljaka. Trenutno obrađuju 1,5 hektar vinograda, koji su pod nasadima graševine, pinot bijelog, chardonnaya i pinot crnog. Na brijegu iznad vinograda
smjestio se moderno opremljeni vinski podrum sa kušaonicom.

Foto: Irena Lučić

Vinarija Darka Vrbaneka, dipl. ing. agronomije obiteljsko je gospodarstvo sa dugogodišnjom tradicijom u vinogradarstvu i vinarstvu. Prve ozbiljne korake poduzimaju već 90-tih godina prošloga stoljeća, kada pokreću samostalnu vinsku proizvodnju i započinju ulagati u nove nasade visokokvalitetnih sorata. Danas vinarija obrađuje ukupno 4,5 hektara vinograda, no osim ulaganja u vinograde mnogo su uložili i u izgradnju novog, modernog podruma s uređajem za kontroliranu fermentaciju i hladnu stabilizaciju te zaštitu vina inertnim plinom. Tradicija, iskustvo i ljubav prema vinu i dalje će ostati glavne smjernice razvoja ove obiteljske vinarije.



Foto: Irena Lučić

Obiteljsko gospodarstvo Frlan nastalo je iz obiteljske ugostiteljske tradicije i razvija se od 1905. godine. Tada je otvorena gostionica Vivodina. Sadašnji vlasnici već su treća generacija koja uspješno vodi ovo gospodarstvo i kroz sva burna vremena u stogodišnjoj povijesti, gostionica Vivodina još uvijek je omiljeno odredište izletnika, planinara i ljubitelja dobre hrane i kapljice. Sve generacije Frlanovih oduvijek su udovoljavale željama svojih gostiju nudeći raznolike specijalitete zdrave, domaće hrane i vrhunsko vino. U gastronomskoj ponudi naglasak je na domaćim i svježim sezonskim namirnicama. Od autohtonih jela preporuča se nadaleko poznata Frlanova janjetina s ražnja koja se priprema po recepturi staroj 100 godina.

Foto: Irena Lučić

Sklad stoljetne tradicije i modernih tehnologija u proizvodnji vina rezultat su visokokvalitetnih vina obitelji Šoštar. Obitelj Šoštar članovi su krovne udruge vinara Vino Croatica, Udruge vinara, vinogradara i voćara Ozalj te Hrvatskog sommelier kluba. Ljubav prema uzgoju loze i konjima u ovoj se obitelji prenosi s generacije na generaciju o čemu svjedoče i njihova uistinu izvrsna vina koja se rijetko gdje izvan podruma mogu nabaviti i predstavljaju pravo skriveno vinsko blago vivodinskog kraja.

Foto: Irena Lučić

Prezentacija vivodinskih vina održana prije samog promenadnog kušanja okupila je vinske novinare i profesionalce. Kušali su se redom: Lešćanec Kerner, Frlan Sauvignon blanc, Šoštar Traminac, Vrbanek Rose te Viktorovski Crni pinot. Na predstavljanju se spontano pokrenula tema brendiranja Vivodine kao vinske regije, obzirom da su se svi prisutni složili kako su izložena vina izvrsne kvalitete, odličnog omjera cijene i kvalitete, te da sama regija ima fantastičnu perspektivu kao eno-gastro destinacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI