ZNANSTVENIK OSTAO ZAPREPAŠTEN: Ulovio je neobičan signal iz svemira

Astronomi su 15. kolovoza 1977. godine uhvatili najneobičnije ikad zabilježeno emitiranje iz svemira, a mnogi su mislili da je to signal koji bi odgovarao onome kako bi vanzemaljski signal mogao zvučati.

U povijesti je ostao zabilježen kao ‘WOW signal’, piše Povijest.hr.

Signal je zabilježio američki astronom Jerry R. Ehman radeći na radio-teleskopu nazvanom The Big Ear (engl. Veliko uho), smještenom u američkoj saveznoj državi Ohio.


Promatranja su izvršena u sklopu poznatog projekta SETI (kratica za Search for ExtraTerrestrial Intelligence, tj. Potraga za vanzemaljskom inteligencijom).

Kad je ugledao ispis signala, navedeni astronom zaokružio ga je i na isti papir u čuđenju dopisao “WOW!”. Njegovo zaprepaštenje bila je izazvano činjenicom da je snimljeni signal bio nevjerojatno sličan onome što su znanstvenici pretpostavili o tome kako bi vanzemaljski signal trebao izgledati.Signal je trajao pune 72 sekunde i imao je frekvenciju od oko 1420 MHz, za koju fizičari vrlo dobro znaju da je bliska frekvenciji vodikove linije. To je još jedan od pokazatelja da bi signal mogao biti vanzemaljski, jer je vodik najčešći element u svemiru i korištenje njegove frekvencije logičan je odabir za komunikaciju s drugim inteligentnim bićima.

Nikada više znanstvenici nisu ulovili takav signal. Do dana današnjeg ostaje misterij je li signal doista pripadao inteligentnom vanzemaljskom životu i ako jest, zašto više nikada nije ponovljen.

Područje svemira iz kojeg je došao signal pripada zviježđu Strijelca. Najbliža vidljiva zvijezda izvoru signala je Tau Sagittarii.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI