ŽENSKA VIKEND PUTOVANJA PO HRVATSKOJ: Istraživanje prirode na drugačiji način

Foto: Nikola Zoko

Zamislite da s prijateljicama provedete divan, ali do posljednje minute organiziran vikend, daleko od svakodnevice! Da napokon naučite našminkati, ali i koju kremu odabrati! Da shvatite da vaši problemi i nisu baš neki, ali i da smijeh i žensko umrežavanje mogu čuda. Uz sve to, putovanje će začiniti pokoji modni savjet, odlični eno gastro užici ali ii istraživanjem Hrvatske zbog čega ćete u sebi misliti ‘bila sam ovdje x puta, a nisam znala da ovo postoji’. Vrijeme je krenete na hit putovanje Women’s days by modniALMAnah kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko. Ovo je priča o (neobičnom) vikendu po Istri!

Women’s days by modniALMAnah, projekt nastao u vrijeme Covida-19, a kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko s ciljem istraživanja prirode i pomalo skrivenih dijelova naše zemlje, na drugačiji, ženski način, proteklog je vikenda doživio svoj petnaesti put. I to u pitoresknoj Istri, u dva divna grada Buzetu i Bujama koji su ispričali priču o povijesti, a u sadašnjosti pružili gostoprimstvo.

Baza putovanja bio je Buzet u čijem se starom gradu, u prekrasnom butik hotelu Vela Vrata smjestila grupa žena koja je odabrala ovaj program. Naoko, obični hotel, zapravo je prekrasan objekt talijanskog štiha sa skrivenim wellnessom i bazenom koji se nalaze na samom vrhu hotela i prekrasnim pogledom koji seže sve do Slovenije. Kad pogledate s bilo kojeg prozora vidjet ćete i novi dio grada Buzeta, ali i gustu mješovitu šumu u kojoj je davno pronađen i prvi tartuf. Otuda Buzetu naziv ‘grad tartufa’ od kojih danas živi mnogo obitelji.

Park tartufa

Kaže se kako u Buzetu svaka kuća ima (barem jednog) psa jer svi i profesionalci i amateri istražuju proplanke u potrazi za blagom. Kako je to kad pas veselo krene s iskopavanjem proljetnog tartufa pokazujući svom gazdi da je pronašao ‘blago’ žene su vidjele u Parku Natura Tartufa. Vlasnica tvrtke Pietro & Pietro by Natura Tartufi i peta generacija tartufara u ovoj obitelji, Daniela Puh, za vrijeme lova pokazala je ponosno dio šume koji će uskoro postati Park tartufa u kojem će svaki posjetitelj moći doživjeti lov, ali i upoznati povijest pronalaska ove namirnice u bogatoj istarskoj zemlji. Točka na ‘I’ tartufarenja svakako je uživanje u delicijama – kanapeima, ali i poznatoj istarskoj fritaji s crnim tartufomOvo jedinstveno žensko putovanje specifično je po mnogočemu, pa tako i po tipično ženskim radionicama kroz koje brojne žene uče o svom zdravlju, ljepoti, ali i modi. Kad je o Istri riječ, ona je u svoj svojoj ljepoti pružila kulisu za beauty radionicu Daytox koja je u fokus stavila kožu, kao najveći organ. Kako je u uvodu u interaktivnu radionicu naglasila kozmetičarka Tanja Lukin, koža svakog od nas pokazuje naš lifestyle, odluke koje donosimo, štiti nas, daje nam mogućnost dodirivanja i izražavanja. Upravo zato ona treba i naše poštovanje!

A što je bolje od kvalitetne njege proizvodima koji u svom sastavu imaju klinički dokazan aktivni kompleks antioksidansa poput vitamina C, retinola ili vitamina E koji na jedinstven način pomažu koži da se odupre štetnom djelovanju slobodnih radikala.

Foto: Nikola Zoko

Kako bi lice zabljesnulo u punom sjaju još je samo nedostajao osmijeh. Da bi bio blistav i zdrav, važna je kvalitetna oralna higijena. Kako oprati sve podloge zubiju (ima ih, čak pet), ali i koristiti must have svake beauty torbice – interdentalnu četkicu pokazala je stomatologica Mihaela Dijanić na radionici Curaprox, otkrivajući i male tajne koja hrana i pića narušavaju prirodnu ljepotu bijelih zubiju. I radionica o proljetnim alergijama koje se mogu sanirati dovođenjem crijeva u balans, za koju se pobrinuo Proimmun, posebno je privukla brojne žene koje je posebno oduševilo predavanje magistre Jasminke Premerl koje je otkrila probiotike koji uvelike pomažu u jačanju tog dijela tijela. Kad je centar našeg zdravlja, crijeva, u balansu, i cijelo tijelo je zdravo.

Iz Buzeta je putovanje vodilo u Buje, pitoreskni gradić na sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka, koji se nalazi između rijeka Mirne i Dragonje. Na granici Buzeštine i Bujštine, grupu je dočekao direktor TZ Buje Valter Bassanese i turistička vodičica Silvia Fakin koji su, ne krijući ljubav prema mjestu u kojem žive pokazali ovaj dio Hrvatske. Bujštinu je grupa prvo otkrila u Oprtlju, malom pitoresknom gradu nedaleko Motovuna, od kuda je put vodio prema Istarskoj pustinji, fenomenu prirode koji svakoga ostavlja bez daha. Na kraju je grupa stigla u Buje, grad maslina koji brojnim turistima ima za ponuditi povijesne,kulturne, eno gastro i zabavne sadržaje. Nakon Buja, grupa je uz vodiča Deana Prodana upoznala i Buzet, koji svojom elegancijom i ljepotom mami svakog putnika na ponovni dolazak i dodatno istraživanje.

I na kraju, kako bi bilo boraviti u Istri, a ne doživjeti i sve njezine okuse! Uvertira u istraživanje autohtonog bila je na početku putovanja, kad je Zagrepčanka Daniela Drčec predstavila svoj brend Adorable, pričajući priču o aromatiziranim solima, ali i prirodnim marmeladama koje se mogu kombinirati uz slatka, ali i slana jela. Istra je posebna po brojnim vinarijama, a jednu takvu, manju ali posebnu po mnogočemu, vinariju Valenta posjetile su žene s ciljem isprobavanja njihovih vinskih zvijezda, posebno Valenta Terana Terre di Paradiso nagrađenom zlatom. Oduševljenju nije bilo kraja niti u prostorima destilerije Aura u kojoj je posebnu pažnju privukao Teranino i Karbun gin po kojem je ova destilerija svjetski poznata. Gastro točku na ‘I’ ovog putovanja stavila je ipak sommelierka maslinovih ulja i vina, Nedeljka Krupljan, koja je na terasi hotela Vela Vrata, predstavila svoj jedinstveni projekt Cheers with You sljubljujući na jedinstven način tipične istarske zalogaje i ekološka vina OH wines.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI