ZNATE LI ŠTO JE MORSKA ŠPAROGA? Novi gastronomski brend kraljevskog grada Nina

Foto: Boris Kačan

Nin je najstariji hrvatski kraljevski grad, EDEN-europska destinacija izvrsnosti, a nosi i titulu jedne od najromantičnijih destinacija Europe. Bogat je kulturnom baštinom, grad hrvatskih kneževa i kraljeva, Višeslavove krstionice, Grgura Ninskog i glagoljice, grad koji čuva hrvatske srednjovjekovne brodove Condure Croatice iz 11. st. To je i grad bogate rimske ostavštine s ostacima najvećeg antičkog hrama na istočnom Jadranu, ali i skriva mnoge tajne poput jednog Judinog srebrnjaka te mnogo toga čuva i skriva ispod zemlje.

Krasi ga i bogatstvo prirodne baštine, ljekovitog blata koje pouzdano liječi već 60 godina, zatim solane u kojoj se eko sol ručno bere, Natura 2000 staništa i lagune koju 240 vrsta ptica bira za svoj privremeni ili stalni dom.

Nin se nalazi u središtu mikro rivijere koja predstavlja površine najljepših i najvećih pješčanih plaža u Hrvatskoj. Jedna od njih Kraljičina plaža uvrštena je na popis najljepših svjetskih plaža American Travel Channela, a druga Ždrijac sa kite i surf školom u grupi je poznatih kite i surf odredišta Europe.

Foto: Boris Kačan

Povijesno veliki grad, a suvremeno mali gradić krije mnoge povijesne i kulturne dragulje, a čuva i jedan gastronomski dragulj – morsku šparogu. Salicornia Europea ili morska šparoga, poznata još kao caklenjača, a u Ninu je zovu rižina, rijetka je delicija, koju je najbolje probati upravo tamo gdje ona i raste – u Ninu, u plićacima i obalama čistog mora.

Salicornia je biljka koja raste iz mora, a iznad mora pruža svoje izdanke u kojima komprimira morske okuse i obogaćuje svoje krhke stabljike mineralima, kalcijem, jodom te vitaminima A, B i C. Morska šparoga se bere ručno, a sezona najboljih izdanaka je u svibnju i lipnju.Foto: Boris Kačan

Turistička zajednica grada Nina je u suradnji s Klubom Gastronaut pokrenula projekt izgradnje gastronomskog brenda grada Nina, prepoznavši potencijale ove morske šparoge. U zajednički projekt oko ove delikatesne biljke uključili su se ninski gostitelji i uvrstili morsku šparogu na svoje menije.

Toj novoj gastro priči Nina dodana je još jedna posebnost Nina, a to je Ninski šokol – jedinstvena tradicijska mesna delicija odnosno suhi svinjski vrat koji se priprema na ninski način te kavijar među solima – Cvijet soli iz ninske solane.

Kako bi se upoznali s novim gastronomskim “draguljem” za novinare i gastro znalce iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Srbije, BiH i Makedonije, organizirana je trodnevna gastronomska šetnja Ninom koja je započela u Pizzeriji Za kvarat ure.

Foto: Boris Kačan

Program je sadržavao red gastronomije i red kulture odnosno posjet sadržaja Muzeja ninskih starina. Gastro putovanje nastavljeno je u Konobi Branimir. Drugi dan gastronomske delicije su degustirane u Gostionici Burela nakon čega su gosti krenuli u turističku šetnju povijesnim Ninom na koju ih je poveo turistički vodič kostimiran u pjesnika Petra Zoranića Ninjanina u pratnji vile iz romana Planine.

Nakon razgledavanja dočekale su ih delicije s morskim šparogama u Pizzeriji Pepperoni, a u popodnevnim satima stigli su u Konobu Sentimenti. Večera ih je dočekala u Restoranu Kruške i jabuke smještenom u Zaton Holiday Resortu. Treći dan domaćin im je bio Streed Food & BAR De Salt gdje je delikatesna šetnja i završena. Svi su ninski restorani imali jela pripremljena sa morskim šparogama.

Foto: Boris Kačan

Partneri na Projektu gastronomskog brendiranja grada Nina bili su Solana Nin na čijim poljima rastu morske šparoge, zatim Cromaris, čija riba iz mrijestilišta u Ninu osvaja međunarodna tržišta te turističko naselje Zaton Holiday Resort. Također su se kao partneri priključili OPG Butić sa svojim čuvenim pršutom, ekološkom janjetinom, vinima od starih sorti grožđa i prirodnim sokovima te Kraljevski vinogradi čija su vrhunska vina poznata i na međunarodnoj vinskoj sceni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI