SNAGA LOVORA: Znate li zašto se u jela uvijek stavlja cjelovit lovorov list?

Ivo Cagalj/PIXSELL

Koristite li blender, pazite da vam u jelima ne ostanu oštri dijelovi lovorova lista koji će tako narušiti okus jela.

Lovor je biljka koja potječe iz zapadne Azije odakle se proširio zemljama Sredozemlja, a česta je pojava i na našem Jadranu. Lovorov list mnogim jelima daje sjajnu aromu i specijalitete pretvara u pravi gurmanski užitak. Kao što iz ribljih jela odstranjujemo kosti, tako i prilikom serviranja lovor mičemo iz svojih tanjura. A jeste li se ikada zapitali zašto se lovorov list u jela stavlja cjelovit?

Jedan od razloga zašto se tako postupa jest oštrina njegovih rubova pa je cjelovit list iz jela lakše ukloniti nego jedan po jedan njegov dio.

Osim toga, lovor ima snažnu aromu. Usitnite li ga i dodate jelu, lako biste mogli pretjerati pa će njegov intenzivan okus preuzeti mnoge detalje drugih sastojaka. Također, usitnjeni lovor gubi posebnost svoje arome kao kada je jelu dodan cjelovit.

Ipak, ako ste ljubitelji usitnjenih začina, lovorov list možete kupiti i usitnjen, ali možete ga i sami samljeti. Koristite li blender, pazite da vam u jelima ne ostanu oštri dijelovi lovorova lista koji će tako narušiti okus jela.

Valja imati na umu da je lovor i vrlo ljekovit, a posebno su korisne aktivne tvari poput pinena i cineola.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI