BIVŠI PREDSJEDNIK BRANI MILANOVIĆA: Komentirao je odluku Ustavnog suda i prozvao HDZ

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Opoziv predsjednika Milanovića i sporovi oko izbora predsjednika Vrhovnog suda doveli su dvije državničke funkcije, premijera i predsjednika Republike u potpuni i otvoreni verbalni rat pa i više od toga. Uvijek su ti odnosi znali biti turbulentni i konfliktni no ovako nešto se ipak ne pamti. Ovoliko teških riječi upućenih s obje strane.

Josipović stao na stranu Milanovića

Bivši predsjednik Ivo Josipović u svom je mandatu je surađivao sa dvoje premijera. Jadrankom Kosor i Zoranom Milanovićem. U ovom sukobu zauzeo je stranu Milanovića i smatra da je on u pravu.

“Formalno pravno gledano Ustavni sud je rekao tko je u pravu, dakle Vlada, međutim to je samo formalno. Uvjeren sam, suštinski sam uvjeren da je predsjednik Republike u pravu i da je odluka Ustavnog suda jedan velikodušni pokon HDZ-u i vladajućoj politici. Naime, članak 44.a Zakona o sudovima je u suprotnosti barem sa tri ili četiri odredbe Ustava, a čak i nekim prethodnim odlukama Ustavnog suda”, kaže Josipović u razgovoru za RTL Danas.

No ne čini li se da je u svojoj retorici Milanović ipak pretjerao?“Sada govorimo o stilu. Vi znate da to nije moj stil, međutim građani su birali predsjednika sa stilom koji on evo i sad primijenjuje i na kraju će i glasači presuditi u nekom drugom izbornom krugu jesu li zadovoljni, međutim ovdje ne želim o stilskim vježbama nego želimo o biti, a bit je ta da očito da vrh pravosuđa i vladajuća većina ne žele ozbiljne promjene u pravosuđu. Promjenama u prilog bi išao izbor nekog tko je izvan pravosuđa, nekog s vrhunskim stručnim referencama, rekao bih i s moralnim i etičnim kakve ima profesorica Đurđević.

No HDZ je danas pokrenuo priču o mogućem pokretanju opoziva, Josipović ističe da se to formalno pravno može uvijek pokrenuti no ne vidi  čime je to Milanović prekršio Ustav.

“To se uvijek može pokrenuti, ali ne vidim da je predsjednik povrijedio Ustav. Ima nešto što smo čuli iz usta premijera, a to je da je gospođa Đurđević diskvalificirana iz natječaja jer da je kao pristala sudjelovati u nezakonitom postupku. To naprosto nije istina. Profesorica Đurđević, nije ona pokrenula postupak, nego predsjednik Republike., rekao je Josipović.

Vladajući HDZ poslao je vrlo jasnu poruku kaže bivši predsjednik.

“Želimo pravosuđe ovakvo kakvo je …..Mislim da je sadašnji način rada pravosuđa, pri čemu uvijek kažem, ima izvrsnih, moralnih i časnih sudaca, jedan od najvećih tereta Republike Hrvatske”, kazao je Josipović.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI