ČILEANSKI PREDSJEDNIK smjenjuje ministre da bi smirio prosvjede, nasilje i vandalizam

Screenshot

Čileanski predsjednik, Sebastian Pinera smijenio je osam ministra, uključujući ministre unutarnjih poslova i financija. To je učinio, kako bi smirio najveću političku krizu otkako je 1990. Čile ponovno postao demokratska zemlja.

Prošlotjedni prosvjedi naveli su Pineru, milijardera iz desnog cnetra, da obeća promjene u korist radničkih slojeva. Obećao je povećati najniži dohodak i mirovine, sniziti cijene lijekova i javnog prijevoza i osigurati odgovarajuću zdravstvenu skrb.

Sada, već po treći put prestrojava Vladu. Otpustio je ministra unutarnjih poslova, Andresa Chadwicka, svog rođaka i čovjeka od povjerenja, koji se prošlog tjedna našao na meti kritika jer je prosvjednike nazvao “kriminalcima”. Zamijenio ga je Gonzal Blumel, a na mjesto dosadašnjeg ministra financija, Felipa Larraina imenovao je profesora ekonomije,Ignacija Brionesa.“Čile se  promijenio, pa se i vlada mora promijeniti s njime kako bi se suočili s novim izazovima”, rekao je Pinera u govoru iz predsjedničke palače.

Pinera je preuzeo predsjedničku dužnost u ožujku 2018. Prosvjede, kakvi dosad nisu viđeni potaknulo je poskupljenje karte za podzemnu željeznicu za više od 3 %. Unatoč povlačenja odluke, socijalno nezadovoljstvo ne jenjava. U ponoć je ukinuto izvanredno stanje uvedeno 18. listopada u glavnom gradu i regiji i zatim prošireno na nekoliko regija zemlje zahvaćene nasiljem i vandalizmom, koji su izbili tijekom prosvjeda.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI