CROBAROMETAR POKAZAO ŠOKANTNE BROJKE: Možemo i Tomašević iznenađuju u anketama! Jesu li HDZ-u naštetili gafovi kandidata? Jedna je opcija potpuno potonula

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Saga i sukobi oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, kao i daljnji problemi s cjepivom obilježili su mjesec ožujak. No kako se čini to nije previše utjecalo na rejting i raspoloženje prema HDZ-u kod birača. I dalje su vodeća opcija i imaju čvrstu prednost pred SDP-om, pokazao je novi Crobarometar Dnevnika Nove TV kokji najbolje oslikava raspoloženje hrvatskih birača.

HDZ na gotovo 30 posto

Hrvatska demokratska zajednica sa sigurnom i stabilnom potporom i ovaj mjesec je prvi izbor građana. Dobili bi 29,1 posto. Tako stabilnu potporu imaju mjesecima usprkos aferama koje se jednostavno ne lijepe na HDZ.

Foto: Dnevnik Nove TV

SDP i dalje drugi, ali s velikim zaostatkom iza HDZ-a. Trenutačno uživaju potporu od 16 posto. To je manje nego mjesec prije, ali sve unutar statističke pogreške.

Možemo se stabilizirao kao treći izbor birača s potporom od 9,4 posto. Uzeli su SDP-u dio birača, a prvi veliki test im je Zagreb.Foto: Dnevnik Nove Tv

Kao i mjesec prije, odmah iza je MOST s potporom od 7,3 posto, još samo Domovinski pokret prelazi prag sa 6,2.

Ispod izbornog praga

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najbliže je HSU s potporom od 2,3 posto i Živi zid s potporom od 2,1. Slijedi Centar s 1,6, HSS je mjesec završio s potporom od 1,3 posto, a HNS s 1,1.

Foto: Dnevnik Nove TV

Radnička fronta ima 1 posto baš kao i stranka Ivana Pernara. Sve ostale stranke ispod su 1 posto i zajedno dobivaju 4,7. I ovaj mjesec bilježi se velik broj neodlučnih, čak 16,6 posto, a u prosincu je bilo samo 5 posto neodlučnih.

Foto: Dnevnik Nove TV

Hrvati sve pesimističniji

Pesimizam se nastavlja već četvrti mjesec. Sada 70 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem pravcu, a da ide u dobrom, misli tek 23 posto dok ne zna njih 7 posto.

Foto: Dnevnik Nove Tv

Ocijenjen i rad Vlade

Isto tako većina građana ne odobrava rad Vlade, njih 56 posto, a odobrava ga samo 36 posto, dok ne zna njih 8 posto.

Foto: Dnevnik Nove TV

Kao i predsjednik

Predsjednik Republike Zoran Milanović svojim istupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa trenutačno 50 posto građana ne odobrava njegov rad, a odobrava njih 42 posto. Nema dramatičnih skokova u potpori predsjedniku u odnosu na mjesec prije. Ne zna njih 8 posto.

Foto: Dnevnik Nove TV

Birači SDP-a daju mu potporu od 80 posto, ali, zanimljivo, i 28 posto birača HDZ-a odobrava rad predsjednika.

Sve manje vjere u institucije
Od tri institucije dvije su prošle bolje nego mjesec prije, a jedna lošije. Tako ured predsjednika dobiva ocjenu 2,68 ili ”trojku”, manje nego mjesec prije.

Foto: Dnevnik Nove Tv

Vlada je ocijenjena s 2,52, također ”trojkom” i tu je vidljiv porast.

Foto: Dnevnik Nove TV

Raste i potpora Hrvatskom saboru, sada dobivaju 2,15 ili ”dvojku”.

Foto: Dnevnik Nova TV

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI