FRANCUSKA MINISTRICA ZADOVOLJNA POSLOM S HRVATSKOM: O avionima se oglasilo i američko veleposlanstvo!

wikimedia

Hrvatska odluka da kupi 12 rabljenih francuskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale F3R oslikava jačanje strateških odnosa Francuske i Hrvatske, priopćila je francuska ministrica obrane Florence Parly.

Nakon što je Grčka kupila 18 Rafala u siječnju, “činjenica da je i druga članica EU-a izabrala ponudu europske zemlje snažan je znak, mnogo veći od simboličnog”, dodala je Parly.

Vlada RH nabavit će 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je ranije u petak premijer Andrej Plenković.


”Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda”, precizirao je Plenković.

Francuska ponuda izabrana je u konkurenciji američke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (rabljeni F-16 Barak).A o svemu oglasilo i američko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Na svom Twitter profilu naveli su kako podupiru odluku Hrvatske o kupnji francuskih aviona, a ističu kako će ovaj potez učvrstiti ionako jak savez s NATO-om.

Dodaju dalje kako su od osamostaljenja Hrvatske, našoj državi pomogli s preko šest milijardi kuna, a ističu kako nastavljaju raditi na ojačanju zajedničke obrane kao saveznika NATO-a. “Od Afganistana do Kosova, američki i hrvatski vojnici služili su zajedno, rame uz rame. Obrambeno partnerstvo SAD-a i Hrvatske stup je naših bilateralnih odnosa i nastavit će se kroz generacije koje dolaze”, ističu.

Inače, premijer je zahvalio drugim zemljama, među koje spada i SAD zbog odaslanih ponuda borbenih zrakoplova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI