Gudelj o krizi u BiH: Doći će trenutak kad će se država urušiti sama u sebe. Za druge scenarije nitko, osim Hrvata, nije zainteresiran

Screenshot

Milorad Dodik najavio je još jedan referendum o odcjepljenju i proizveo još jednu političku i funkcionalnu krizu koja bi mogla trajati mnogo duže od prethodnih. Odluka Ustavnog suda kojom je osporen dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu izazvala je reakciju vođa bosanskih Srba koji su najavili kako neće odustati od svojih zahtjeva i naravno opstrukcija državne vlasti dok iz Ustavnog suda ne odu stranci.

“Mi ćemo tražiti da se putem odluke naroda, putem referenduma, bez obzira koliko puta oni to nama osporavali, odluči o statusu Republike Srpske”, ponovio je još po tko zna koji put Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sastanka u Beogradu s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Komšić i Džaferović su produžene ruke Bakira Izetbegovića

Takva reakcija bosanskih Srba te najava Milorada Dodika da će organizirati referendum za odcjepljenjem izazvala je burne reakcije političkog Sarajeva.

“Političke krize i posljedične prijetnje te podsjećanja na rat u BiH smjenjuju takvom brzinom da BiH javnost više uopće nije sposobna procijeniti je li nešto stvarno ili je samo još jedan u nisu političkih trikova. To vrijedi i za posljednje poteze g. Dodika koji je pozvao Srbe da ne sudjeluju u donošenju odluka u institucijama države BiH”, rekao je za portal Otvoreno glavni urednik portala Dnevnik.ba.

Dodaje kako ono što govore druga dva bošnjačka člana Predsjedništva nema nikakvu težinu jer oni ne vode samostalnu politiku.“Njih dvojica samo su produžene ruke Bakira Izetbegovića i njegove SDA te stoga treba bratiti upravo Izetbegovićeve izjave. On često Željka Komšića i Šefika Džaferovića prisiljava da glume “lošeg policajca” a on kasnije dolazi kao netko tko je tobože spreman na kompromise”,objašnjava Gudelj i tvrdi kako se radi o ispraznim igrokazima.

Gudelj kaže kako je srpska politike u BiH jasna i nedvosmislena.

“Srbi smatraju da su prisiljeni biti dijelom BiH i čekaju prvu priliku da se odvoje. Tu nema nikakvih dilema niti su to Srbi ikada skrivali. U ovom trenutku Srbi rade na totalnom obesmišljavanju BiH kako bi se što lakše odvojili, dok im u tomu nesebično pomažu – Bošnjaci”, kaže naš sugovornik

Čović za Hrvate traži slamku spasa

Dodaje kako izvana to može izgledati čudno s obzirom na događaje u Domovinskom ratu može izgledati čudno ali je tako.

Podsjeća kako Bošnjaci aktivno pokušavaju Hrvate pretvoriti u nacionalnu manjinu, odnosno oduzeti im politička prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu.

“Za to vrijeme država BiH je sve slabija i slabija, a RS sve jača i jača. Izgleda kako su se Srbi i Bošnjaci složili oko podjele BiH, a Hrvati u toj priči ostaju višak. Zato ih se iz Sarajeva toliko i napada jer su opstali skoro pa jedino unutarnje vezivno tkivo koje drži BiH na okupu”, kaže Gudelj i dodaje kako BiH doduše od prvoga dana svoga postojanja egzistira samo zahvaljujući vanjskom pritisku.

Naš sugovornik dodaje kako se upravo zbog toga Hrvati nalaze u vrlo nezahvalnoj poziciji.

Dragan Čović za Hrvate traži bilo kakvu slamku spasa. Tu slamku stalno pružaju Srbi jer uviđaju da Bošnjaci neće odustati od napada na Hrvate. Time Srbi štite sebe jer se RS nastavlja razvijati dok god traju hrvatsko-bošnjački obračuni. Srbi ne žele da Bošnjaci prebrzo poraze Hrvate”, smatra Gudelj.

Na pitanje hoće li Hrvati opet izvući deblji kraj i hoće li se napokon umiješati međunarodna zajednica Gudelj kaže kako je to trenutno potpuna nepoznanica.

“Ali ono što je sigurno jest da će država BiH biti sve slabija i slabija sve dok ne dođe trenutak kad će se urušiti sama u sebe. Za druge scenarije nitko, osim Hrvata, nije zainteresiran”, rekao je za Otvoreno Jure Gudelj.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI