Hoće li trgovački centri tužiti državu zbog zabrane rada nedjeljom?

Marin Tironi/24sata

Ustavni sud jučer je donio odluku po kojoj je osam od devet mjera Nacionalnog stožera tijekom epidemije koronavirusa u Hrvatskoj bilo ustavno. No, jedna nije bila u skladu s Ustavom, ona o privremenoj zabrani rada nedjeljom. Ta odluka je, podsjetimo, bila na snazi oko mjesec dana.

U postupku pokrenutom na vlastitu inicijativu Ustavni sud je utvrdio da zabrana rada trgovina nedjeljom nije bila u skladu s Ustavom. “Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti”, priopćio je Ustavni sud.

Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević jučer je u medijima potvrdio da takva odluka Ustavnog suda otvara mogućnost tužbi prema državi.

Sada se postavlja pitanje hoće li trgovački centri, odnosno lanci zaista tužiti državu.

Čupić: Znam da neki trgovački lanci razmišljaju o tužbi

Index je razgovarao s Denisom Čupićem, direktorom Westgatea i predsjednikom HUP-ove Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara, te Slobodanom Školnikom, predsjednikom Uprave Emmezete.“Znam da neki trgovački lanci razmišljaju o tužbi vezanoj uz ograničenje rada nedjeljom. Što se nas tiče, mi smo uvijek više za razgovore”, rekao je Čupić.

“U svjetlu jučerašnje odluke Ustavnog suda mislim da je ovo dobra prilika da vlada krene razgovarati s nama”, dodaje Čupić za Index.

Školnik: Nećemo ići ni na kakve tužbe

Predsjednik Uprave Emmezete Slobodan Školnik za Index je rekao kako ne planiraju tužiti državu, ali će se nastaviti boriti za pojednostavljenje poslovanja i što manje državne regulacije.

“Nećemo ići ni na kakve tužbe. Taj novac neka ostane za daljnji razvoj, za pojednostavljenje poslovanja. Ako smo svi nešto iz toga naučili, bit ćemo zadovoljni”, jasan je Školnik, koji smatra da bilo kakva zabrana ili ograničavanje rada nedjeljom uopće ne bi trebala biti tema.

“Hrvatska ovisi o osobnoj potrošnji, država živi od PDV-a. Bilo kakvo igranje sa smanjenjem ekonomske aktivnosti ne bi bilo dobro”, zaključuje Školnik za Index.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI