Kina i Rusija najavile zajedničku bazu na Mjesecu

Foto: Geopolitika

Ruski i kineski predstavnici svemirskog programa u sklopu okupljanja Global Space Exploration Conference (GLEX) u Sankt Petersburgu su najavili zbilja ambiciozan plan. Odlučili su zajedničkim snagama izgraditi stanicu na Mjesecu koja će služiti za istraživanje. Moskva i Peking pregovaraju i s drugim zainteresiranim stranama kao što su Europska svemirska agencija (ESA), Tajland, UAE i Saudijska Arabija.

Međunarodna istraživačka stanica na Mjesecu (ILRS) sadržavat će stanicu koja kruži oko mjesečeve orbite, stanicu na mjesečevoj površini, ste rovera i robote za transport, najavljuju predstavnici ruske svemirske agencije Roscosmos  i kineskog nacionalnog svemirskog ureda (CNSA).

Roscosmos i CNSA objavile su 9. ožujka da su u ime svojih vlada potpisale memorandum o međusobnoj suradnji. Prije tri dana su objasnili i prezentirali o kakvoj suradnji je točno riječ. Baza će omogućavati istraživanja mjesečeve topografije, geomorfologije, kemije i geologije, a omogućavat će i napredna promatranja Zemlje s površine Mjeseca.


Prva faza istraživanja trajat će od 2021. do 2025. U tom razdoblju će Kina i Rusija poslati 6 lunarnih misija koje će istražiti što je potrebno za početak izgradnje, a u toj fazi će točno odrediti položaj stanice.

Faza izgradnje i transporta će trajati od 2026 do 2035 gdje će se izgraditi infrastruktura, komunikacije i energetski opskrbiti. Ovu fazu će dominantnije izvoditi ruske “teretne” rakete.



 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI