Način hodanja otkriva jeste li skloni srčanim bolestima i karcinomima

Volonteri su obavili i test vježbanja u laboratoriju kako bi istraživači mogli procijeniti razinu njihove fizičke spreme

Rijetko razmišljamo o tome kako hodamo. Međutim, način na koji hodate je direktno povezan s tim koliko imate koristi od ove vrijedne aktivnosti.

Tim znanstvenika iz Velike Britanije šest godina provodio je istraživanje nad 420.000 sredovječnih ljudi. Na početku istraživanja nitko od volontera nije pokazivao znakove bolesti srca. Tim je zatražio od volontera da ocijene svoj tipičan korak hodanja kao spor, stabilan ili brz. Volonteri su obavili i test vježbanja u laboratoriju kako bi istraživači mogli procijeniti razinu njihove fizičke spreme.

U tih šest godina umrlo je skoro 8600 ljudi, od toga oko 1650 od srčanih bolesti. Na temelju podataka stručnjaci su zaključili da su spori hodači imali dvostruko veći rizik od umiranja od srčane bolesti. Ovaj zaključak se pokazao ispravnim i nakon što su u procjenu uključili i ostala rizična ponašanja, kao što su pušenje, konzumacija alkohola, nedovoljno kretanje i loša prehrana, piše Readers Digest. 

Rizik od srčanog udara bio je najveći i kod ispitanika s najmanjom tjelesnom masom, najčešće zbog loše prehrane ili naglog gubitka mišićne mase, koja nastaje u srednjoj dobi.

– Cilj našeg istraživanja je bilo utvrditi postoji li poveznica između razlike u načinu hodanja (sporo, umjereno ili brzo hodanje) i dobivanja srčane bolesti ili raka u budućnosti – objasnio je profesor Tom Yates, voditelj istraživanja, prenosi 24sata.hr.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI