OVO JE NOVA GRADONAČELNICA SARAJEVA: Odluka koja je sve iznenadila! Glavni grad BiH preuzela na svoj trideseti rođendan!

Foto/Facebook/Benjamina Karić

Glavni grad BiH ima novu gradonačelnicu. Tu je dužnost u idućem razdoblju obnašati Benjamina Karić, a predložila ju je Socijaldemokratska partija BIH čija je ona potpredsjednica. Sve je naravno moralo proći kroz glasanje Gradskog vijeća.

Izabrana umjesto jednog od najpopularnijih političara

Mlada Karić na ovu je poziciju izabrana je  glasovima svih vijećnika koji su sudjelovali na sjednici Gradskog vijeća, a dužnost preuzima nakon što je istu odbio nekadašnji član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogičević koji ujedno slovi za jednoga od najpopularnijih političara u Bosni i Hercegovini.

On je kao argument za odbijenicu naveo razočarenje zakulisnim igrama u gradskom vijeću koje je uz ostalo obilježila trgovina glasovima, a osim toga u prvom krugu izjašnjavanja iza njega nije stala očekivana većina vijećnika četiriju stranaka koje su ranije dogovorile koaliciju u sarajevskoj gradskoj vlasti.

Najmlađa doktorica pravnih znanosti

Karić je inače docentica zaposlena na travničkom Pravnom fakultetu, doktorirala je rimsko pravo u Zenici, a etnički se izjašnjava kao ostali. Iskustva vezanog za lokalnu samoupravu ne posjeduje, no najavila je da će se zalagati za interese stanovnika Sarajeva te očuvanje njegova kozmopolitskog karaktera.Karić je rođena u Sarajevu, gradu čija je gradonačelnica postala na svoj 30. rođendan, a ondašnji mediji pišu kako je politički aktivna još od punoljetvstva. Od svoje 18. godine članica je SDA čija je potpredsjednica posljednje dvije godine. U svojoj zemlji Karić je poznata kao najmlađa doktorica pravnih znanosti, a osim što za nju tvrde kako je aktivna na političkoj sceni tako napominju i njene aktivnosti u akademskoj zajednici.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI