PADATI ĆE GLAVE! TRI KAPITALCA NA UDARU POBJEŠNJELOG PLENKOVIĆA! Nikad u HDZ-u nije ovako ‘gorilo’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Situacija u Dalmaciji nakon prvog kruga lokalnih izbora za HDZ nije nimalo bajna, dapače rezultati su izazvali veliko iznenađenje u samom vrhu stranke i među članovima. Posebno se to odnosi na dvije županije, Splitsko- dalmatinsku i Šibensko-kninsku.

Može se dogoditi gotovo nezamislivo da HDZ izgubi svoje utvrde gdje se pobjednik izbora znao još i prije samog izlaska građana na birališta no očito su birači iz Dalmacije pomalo počeli mijenjati odnos snaga i svoje preferencije.

Potpuni šok u šibensko-kninskoj županiji


”Padati će glave”, tim riječima naš sugovornik iz šibenske organizacije vladajuće stranke komentira neizvjesnu borbu koju njihov kandidat za župana Goran Pauk vodi sa nezavisnim kandidatom Markom Jelićem koji je kao prvoplasirani ušao u drugi krug lokalnih izbora.

Kako tvrdi naš sugovornik iz HDZ-a nakon prvog kruga izbora županijskom organizacijom zavladali su kaos i rasulo, ali i sukobi. Nisu u stranci iznenađeni time što ulaze u drugi krug izbora, ali ih je zateklo to što Pauk u drugi krug ulazi gledajući Jeliću u leđa, a radi toga je intervenirao čak i premijer Andrej Plenković koji je svjestan što bi debakl u šibenskoj županiji značio i za njega samoga, ali i za stranku.Nije međutim ovdje problem samo Pauk, šibenska je županija destabilizirana i rastrojena još otkako je pala Josipa Rimac, a premijer od tada ne uspijeva pronaći zajednički jezik sa šefom županijske organizacije Nediljkom Dujićem, kojega se nastojao riješiti na unutarstranačkim izborima, no to mu nije pošlo za rukom. Plenković šefu šibenske organizacije zamjera bliskost s bivšom kninskom gradonačelnicom, ali i to što je u vrijeme donošenja odluke o njenom izbacivanju iz HDZ-a pokušao izbjeći donošenje te odluke, što je premijera iznerviralo, i što mu je dugoročno zamjerio.

No, Plenković očito bez stranačkih kapitalaca ne može, niti zna kako se obračunati s njima, iako rezultat lokalnih izbora u Dalmaciji naslućuju da je vrijeme za velike i ozbiljne rezove, ali i reformu pa je tako pored Dujića u problemima i Ante Sanader čiji su kandidati u Splitsko-dalmatinskoj županiji podbacili na izborima. Vice Mihanović vodi tijesnu bitku za gradonačelničku poziciju u Splitu, dok Blaženko Boban neizvjesnu borbu na razini županije vodi s Rankom Ostojićem. Neizvjesno je i u Zadru, gdje Kalmetin kadar i aktualni gradonačelnik Branko Dukić u drugi krug ulazi s mladim Markom Vučetićem, s tim da je i ovdje rezultat drugog kruga izbora nepredvidiv.

Jasno je nižerangiranim HDZ-ovcima da je vrijeme za promjene, no priznaju kako je stranka kadrovski devastirana i oslabljena. HDZ je u Dalmaciji premrežen uhljebima, raznim interesnim skupinama i političarima čija moć nema pokriće, sve to dovodi do raslojavanja, tihih revolta, ali i do rezultata koji po ovu stranku na lokalnim izborima u nekadašnjim utvrdama nikada nisu bili neizvjesniji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI