PIŠE LI NAM SE CRNI SCENARIJ? Turistički radnici traže stroge sankcije za kršitelje mera!

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Da je trenutak kritičan i da se mora učiniti sve što je moguće za očuvanje dobre epidemiološke situacija i spas turističke sezone, sada znaju već svi.

Nikakvo čudo da su iz turističkog sektora uputili apel svima koji žele uspješnu turističku sezonu da naprave sve što je moguće kako bi Hrvatska uspješno nastavila i odradila ovu za nas ključnu sezonu.

U ime cijelog sektora apel je napisao Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, a potpisali su ga i predsjednici gotovo svih strukovnih udruga i zajednica u sektoru – agencija UHPA i UPA HGK, ugostitelja i turizma u HUP UUT, hotelijera UPUHH, kampova KUH-a, malih i obiteljskih hotela OMH, marina Udruženje HGK, čarteraši HGK, ugostitelja NUU, sindikata STUH i SIKD te rent a car udruge HUP-a.


Ostojić u apelu ističe kako je sezona, usprkos svim preprekama, bila odlično pripremljena te da su uz prioritetno cijepljenje turističkog sektora stvoreni i definiranje svih epidemioloških mjera stvoreni svi preduvjeti za uspješnu sezonu.

Hrvatska ima odlično stanje s rezervacijama i za glavnu sezonu i za posezonu, za čiju je realizaciju ključno održavanje dobrog epidemiološkog stanja”, izjavio je Ostojić.“Zelena zona i dobri epidemiološki pokazatelji su temelj na kojem sve počiva. S obzirom da epidemiološko stanje u većini zemalja Mediterana imamo realnu šansu ostvariti izvanredni poslovni rezultat, pa čak i biti pobjednici ovogodišnje sezone.

Zabluda je da turisti u doba pandemije očekuju obilje manifestacija te da one obogaćuju turističku ponudu. Upravo suprotno, svi naši gosti po dolasku u zemlju poručuju nam da očekuju mir u destinaciji i poštivanje mjera”, piše Ostojić u apelu.

Ostojić epidemiološke mjere na snazi u Hrvatskoj ocjenjuje vrlo dobrim, ali problematičnom smatra njihovu provedbu i kontrolu.

“Ako želimo dugu sezonu moramo odmah i bez iznimke početi slušati struku i epidemiologe, hitno i odmah moramo postupiti odlučno jer se šanse za odlazak u crvenu zonu povećavaju iz dana u dan.

Ulazak Hrvatske u crvenu zonu značio bi dramatičan kraj turističke sezone usred ljeta”, kaže Ostojić s obzirom na ECDC karti, na kojoj je hrvatska obala od jučer iz “zelene” prešla u “narančastu” zonu.

Iz sektora turizma predlažu strože kontrole epidemioloških mjera i stroge sankcije za sve one koji ih ne provode. Osobito se to odnosi na granice i na okupljanja. Smatraju važnim imati poseban režim za dolaske turista iz trećih zemalja i da treba ispraviti ECDC kartu koja ne radi nikakve razlike među primorskim županijama Hrvatske.

Konačno, iz cijelog sektora apeliraju na sve one turističke djelatnike koji to još nisu napravili, neka se cijepe, ne samo zbog sebe, već i zbog zajednice u cjelini.

“Nadamo se da ćemo svi zajedno udružiti snage u očuvanju dobre epidemiološke situacije koja je temelj za uspješan nastavak sezone i garancija da Hrvatska postane pobjednik Mediterana. Uspješna sezona nije uspjeh samo turističkog sektora nego i cijele Hrvatske i potrudimo se svi da se taj uspjeh i dogodi”, zaključna je poruka iz apela.

Iz Ceha ugostitelja HOK-a ističu da obrtnici i poduzetnici u turizmu i drugim djelatnostima koje se naslanjaju na turizam više nemaju ni snage ni financijskih mogućnosti izdržati sezonu koja bi bila poput lanjske kada su sredinom kolovoza turisti napustili Hrvatsku zbog loše epidemiološke slike.

Smatraju da se ne smije izgubiti još jedna ljetna sezona, jer će to donijeti teške posljedice za sektor te stoga upozoravaju da su potrebne strože kontrole pridržavanja mjera, sankcioniranje svih koji ih se ne pridržavaju i povećanje procijepljenosti, koje je važno i za cijelo gospodarstvo i društvo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI