PLENKOVIĆ KOMENTIRAO NAJNOVIJU ODLUKU EMA-e: U Hrvatsku stiže i rusko cjepivo Sputnik? Evo što kaže premijer

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković danas se obratio novinarima u Mariji Bistrici nakon današnjeg zaključka EMA-e o cjepivu Astra Zenece.

Ranije danas je EMA objavila kako bi se neobični krvni ugrušci s niskim trombocitima trebali navesti kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva, ali su ponovili kako ukupne koristi cjepiva ipak nadilaze rizike od primanja istoga.

Vlada je imala sastanak s predstavnicima HZJZ-a i ravnateljem HALMED-a, potvrdio je Plenković.


“Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gdje je moguća veza cijepljenja i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi veće od rizika cjepiva i s te strane HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece. To je stav struke kojeg ćemo mi kao Vlada slijediti”, kaže Plenković.

“Cjepiva štite od smrtnog ishoda, od teških oblika bolesti, simptoma, hospitalizacija itd. Tu se ništa nije promijenilo. Kada dođe do ovako brzog otkrića cjepiva za neku bolest, normalno je da u procesu cijepljenja milijuna ljudi dolazi do nekih nuspojava. Šaljemo istinite i točne poruke građanima o tome kakvo je to cjepivo”, dodao je premijer.Stiže rusko cjepivo Sputnik?

Rekao je  također kako će tražiti mogućnost nabave dodatnih cjepiva različitih kompanija pa i ono rusko.

“Poslali smo tehničku dokumentaciju s nizom upita za Sputnik i spremni smo naručiti i to cjepivo. Za zdravstvenu sigurnost je uvijek dobro da imamo potvrde nadležnih tijela o sigurnosti cjepiva”, rekao je Plenković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI