PLENKOVIĆ OTKRIO ŠTO SU GRAĐANI ODABRALI I KAKO SU GLASALI: Poznato je koji će hrvatski motivi krasiti kovanice eura

Kao što je poznato Hrvatska, odnosno njeni građani birali su što će se nalaziti na kovanicama eura, jednoga dana kada se nađemo u eurozoni, odnosno kada za to dođe vrijeme.

Premijer Andrej Plenković je danas otkrio i koji će to motivi biti i na kojim kovanicama. Podloga će na svakoj biti – šahovnica.

“Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv. Iskristalizirali su se sljedeći prijedlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom karta na 2 eura, kuna na 1 euro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica”, otkrio je Plenković danas na konferenciji za novinare.


Motivi su objavljeni na stranici euro.hr, glasati se moglo dva tjedna. Motivi koji su se nudili su bili karta Hrvatske, šahovnica, kuna, Dubrovnik i glagoljica. Osim njih, građani su mogli poslati i svoj prijedlog, a to je na kraju ostao Nikola Tesla.

Svaki od predloženih motiva se ocjenjivao ocjenama od 1 (jedna zvjezdica) do 5 (pet zvjezdica), pri čemu 1 označuje “uopće mi se ne sviđa”, a 5 “najviše mi se sviđa”. Svaki motiv mogao je dobiti bilo koju od pet mogućih ocjena, što znači da više motiva, ili svi, mogu dobiti istu ocjenu. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI