POTVRĐEN I ČEŠKI SOJ VIRUSA: U matičnoj zemlji izazvao je kaos, bolnice su prepune i situacija je sve gora

Mjere su ublažene od ponedjeljka, cjepljenje se nastavilo no danas je ponovno povećan broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Nakon britanskog, južnoafričkog i njujorškog, potvrđeni su i slučajevi tzv. češkog soja u našoj zemlji. Varijante virusa koja sadrži mutacije uočene u posljednjem velikom porastu broja slučajeva u Češkoj i Slovačkoj, neslužbeno doznaje RTL.

U Češkoj je situacija jako teška, u bolnicama je rekordan broj pacijenataa.

Iz tog razloga, države nastoje što prije nabaviti cjepiva protiv covida kako bi se spriječili bar teži slučajevi zaraze, a s njima i hospitalizacija. Ono je jedino rješenje za ovu pandemiju koja nas je poharala.

EMA će stoga 11. ožujka odlučiti o cjepivu američkog proizvođača  Johnson&Johnson, a ako ocjena učinkovitosti bude pozitivna, mogli bi na području EU imati četvrto cjepivo.Podsjetimo u opticaju su dosad,Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca cjepiva.

S druge strane,  podsjetimo da je ministar zdravstva Vili Beroš, u utorak je razgovarao s ruskim veleposlanikom u Hrvatskoj te od njega zatražio dokumentaciju o ruskom cjepivu Sputnjik V. Dokumenti su to koji trebaju Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kako bi mogla odobriti cjepivo na području Hrvatske, no ona tvrdi, nikakav zahtjev još nisu zaprimili.

S druge strane, HALMED navodi, očekuje se i da bi postupak postupne ocjene za cjepivo Sputnjik V pri EMA-i mogao biti pokrenut sredinom ožujka.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI