PUPOVAC OPET O ZDS: Hrvatska je talac tog pozdrava, nigdje ga se nebi trebalo isticati! Istaknuo je ipak gdje je prihvatljiv

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

U prostorijama Arhive Srba u Hrvatskoj Srpsko narodno vijeće (SNV) predstavilo je svoj redovni Godišnji izvještaj o svim pojavama govora mržnje i nasilja prema Srbima u 2020. godini.

ZDS i zakonski okviri

Okupljenima je između ostaloga govorio  i predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac. Upitan je o dobrim praksama i gestama koje bi možda uskoro mogle dobiti zakonodavni okvir.

On djelomično postoji, laže Pupovac koji dodaje kako postoji problem s tim odredbama, a to je što se nesustavno i neujednačeno upotrebljavaju. “Jedan sud osuđuje ZDS, a drugo oslobađa i to s razlozima da je Thompsonovo izvikivanje na početku pjesme bilo izvikivanje tijekom Domovinskog rata i da je to mobiliziralo ljude te da se ne može povezati s izvikivanjem danas”, tvrdi.


“To rješenje je davanje legitimacije i normalizacije takvih pozdrava koje ne bi smjeli imati igdje osim u posebnim prilikama muzejske, filmske ili kazališne prilike. A ne u nečemu što ima izrazito mobilizacijski karakter unutar mlade populacije i koji pokazuje vezu rata 90- ih i rata 45. godine. Hrvatsku drži u nekoj vrsti taoca činjenice da se razdoblje od 45. nije razlučilo”, govori dalje Pupovac.

Krivi pogled na patriotozamOsvrnuo se potom i na krivo shvaćanje patriotizma. On smatra kako je patriotizam danas postao pojam koji označava mrziti drugoga, a ne poštivati zakon i Ustav koji jamči jednakost. Navodi dalje kako su sve dosadašnje dobre geste potrebne i one su važna komponenta, ali bez sudske prakse te geste neće dovesti do promjene. Treba nam, govori, obrazovna politika i obrazovni koncepti, ali i medijska politika te medijski koncepti.

Pozdravio je postupke medija 10. travnja koji su svojim izvještavanjem objasnili što je bila NDH, ali je potom i pristupio kritici. Osvrnuo se na skup u Splitu na kojem je došlo do izjednačavanja ustaškog pozdrava ZDS s pozdravom Hvaljen Isus i Marija. Mediji su, govori šutjeli. “Većina nas je odgojena u jednoj od tri abrahamovske religije, većina u dvorani je kršćanska. Zamislite bilo koga tko zna koja je poruka te velike religije, u kojoj se šuti kada se jedna takva izjava izjednači s pojmom ZDS. Ta šutnja je govor mržnje”, zaključuje.

Predstoji nam, građanski odgoj koji će nas naučiti toleranciji i svijesti o strahotama koje su povijesne figure ostavile iza sebe. Dodaje kako je ovaj bilten posvećen Srbima, ali se širi prema svim drugim koji nam se ne sviđaju, koju su drugačiji. Navodi onda i kako se ponavlja jezik nekulture, netolerancije te mržnji. “To su tri zabrinjavajuća tipa govora u našem društvu kada su posrijedi sve vrste razlika”, rekao je.

Pupovac se pita kako to zaustaviti, a smatra kako je jedini način samo obrana razlika, borba za toleranciju te raspravu. “Umjesto da sve pretvaramo u kaljužu ružnih riječi i govora mržnje”, zaključuje Pupovac.

Također  ocjenjeno je da je potez Borisa Miloševića koji je prisustvovao obilježavanju obljetnice Oluje, dobra praksa. “Kaznenopravna sankcija nije uvijek najbolja, društvo se mora mijenjati”, kazali su iz SNV-a.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI