PUSIĆ KOMENTIRAO MILANOVIĆEVU IZJAVU: ‘Po mom sudu to je prilično sramotno’

Anto Magzan/PIXSELL

Predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić za N1 je govorio o ubojstvu obitelji Zec koje se dogodilo prije 30 godina.

Prvo je komentirao izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao kako je “obitelj Zec bila pozvana u Vladu, dobila je odštetu, što još treba”.

“Ovo izlaganje Zorana Milanovića, po mom sudu je prilično sramotno bilo. Međutim, naravno da je bilo drugih zločina i na jednoj i na drugoj strani. Bilo je strašnih zločina samo mjesec dana poslije tragedije obitelji Zec, ubijena je obitelj Čengić u Drveniku, mama, tata, dvoje male djece, jedno od njih, Slobodan, čini mi se, bilo je vršnjak Aleksandre Zec. Potpuno nevini ljudi. Međutim, da je zločin nad obitelji Zec strašan zločin, to nema sumnje. Ali to nije poanta, mi no ne obilježavamo zato nego jer je ponašanje hrvatske politike i pravosuđa u to doba učinilo da je taj zločin ugradilo u temelje hrvatske države i naše obilježavanje ovoga je naš pokušaj da saniramo tu štetu koja je tada učinjena, to je osnovna stvar. Strašnih zločina se dogodilo i puno previše, nije trebao biti nijedan da smo uspjeli ono što smo pokušavali 90. i 91. da do rata ne dođe, jer bilo je jasno da će se takve stvari događati, ali nismo uspjeli”, rekao je Pusić.


Govorio je i o tome kako je napravljena “proceduralna greška u vezi s procesuiranjem krivaca u slučaju obitelji Zec”.

“Bio je novi zakon, 3,4 mjeseca star, gdje je za tako teški zločin i kod istražnog suca trebao biti prisutan odvjetnik i zbog toga je njihovo priznanje odbačeno. Međutim, to je sve skupa besmislica, postojalo je oružje s kojim je to napravljeno, meci iz tog oružja u žrtvama, bili su svjedoci, dakle, poznato je da postoji dokument, kada je došla ta odluka suda da se ne priznaju, a priznanja, ali zbog toga što je napravljena proceduralna greška da je poslije toga Merčep došao i razgovarao sa svojim ljudima, koji su bili u zatvoru, i oni su potpuno ušutjeli.”, istaknuo je Pusić.Dodao je kako “na toj odluci suda piše crnim flomasterom ‘ne se žaliti’, DORH iz tog doba, jasno je o čemu se radi”.

“U 99 posto slučajeva ne osudite okrivljenika zato što on ispriča priču u kojoj on to prizna, nego jer imate dokaze. Tu ste imali nebrojeno dokaza da su oni to učinili, ali tužiteljstvo se nije žalilo”, naglasio je.

Na upit o tome “tko stoji iza ‘ne se žaliti’ odgovorio je kako bi to “jedno istraživačko novinarstvo moglo ustanoviti”.

“Ja sam imao taj dokument u ruci, tko stoji ne znam, ali znam da je potpisano s ‘V.Š.'”, istaknuo je Pusić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI