S MACRONOM JE STIGAO NOVI ODNOS PREMA HRVATSKOJ: Bivši šef diplomacije pojasnio kad bi mogli u Schengen

screenshot

Posjet francuskog predsjednika Emanuela Macrona Hrvatskoj zasigurno će se još dugo komentirati kao i sve ono što nam je kao državi donio ili će donijeti u skoroj budućnosti.

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač dao je svoj osvrt na prvo posjet jednog francuskog predsjednika Hrvatskoj.

“Generalno bih rekao da je ovo što smo napravili s Francuskom velik iskorak. Nismo bili posebno vezani dosad, malo sam se time bavio i znanstveno. S Francuskom se dogodila mala revolucija u odnosima. Francuska je imala poseban odnos s bivšom Jugoslavijom. Sada s Macronom se dogodio jedan iskorak i danas smo dobili potvrdu te nove kvalitete odnosa, bez kompleksa”,  kazao je Kovač gostujući na N1 televiziji.


Na pitanje jesu li avioni ulaznica u Schengen, roba za robu, kaže: “Teško je reći je li to roba za robu. Ali potpisivanjem sporazuma smo dobili državu koja je, uz Njemačku, najsnažnija u EU-u i koja će nas podržati u ulasku u Schengen.”

“Ne bih rekao ući ćemo te i te godine u Schengen. Dobili smo  mišljenje i pristanak Francuske da će nas podržati, ali o tome odlučuju sve države članice. ništa ne može biti sigurno, ali dobili smo državu koja će nas podržati. Šansa sljedeće godine postoji”, govori dodajući da je vrlo oprezan u prognozama, ali da je isto bilo i kod pristupanja EU-u”, zaključio je Kovač. 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI