SAD JE I SLUŽBENO: DRAGAN KOVAČEVIĆ IZLAZI NA SLOBODU! Ukinut mu pritvor i napušta zatvor u Remetincu

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Draganu Kovačeviću, bivšem šefu Janaf-a kako je i najavljeno ukinut je pritvor i bit će pušten iz zatvora u Remetincu na slobodu. Bit će to to drugi put da izlazi na slobodu.

Naime, 7. svibnja istražni je sudac  odlučio da daljnje produljenje pritvora može trajati najviše 20 dana, do 27. svibnja, ili dok se pak ne ispita preostalih osam svjedoka zbog kojih je pritvor određen.

Jutros smo kontaktirali odvjetnika Dragana Kovačevića Ivu Farčića koji nam je potvrdio da bi Kovačević danas trebao biti pušten.


“Prema mojim informacijama to bi trebalo biti točno, svakako bi se trebalo dogoditi popodne jer još nisu saslušani svi svjedoci. Kada zadnji bude saslušan, a to neće biti prije popodne, trebao bi biti pušten. Nakon toga istraga se može voditi 18 mjeseci”, rekao nam još jutros odvjetnik Farčić.

USKOK: Kovačević je namještao natječaje u zamjenu za stanove i automobile

USKOK tereti Kovačevića da je kao predsjednik uprave Janafa od ožujka 2012. do rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18.2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus. Pritom je Kovačević, dodaje USKOK, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2,8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku.USKOK sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15.5 milijuna kuna. Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4.1 milijun kuna, na što je Seifried pristao. Kovačević je pritom, tvrdi USKOK, naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo pokretanje i provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Nakon nekoliko provedenih postupaka u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15.5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu iste godine, prema ranijem dogovoru s Kovačevićem, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača s kojim je zaključio ugovor o softveru vrijednom 4.1 milijun kuna.

Kovačević je ponovno uhićen nakon proširenja istrage

 

Kovačević je, ističe USKOK, namještanjem poslova Širićevoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore u vrijednosti od 37.5 milijuna kuna.

Kovačević je ponovno uhićen 7. travnja nakon što je nepunih pet mjeseci ranije pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora zbog afere Janaf, u kojoj USKOK sumnja da je Kovačević primio mito od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka. Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ov saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića, kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje USKOK tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4.5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI