SASTALA SE VLADAJUĆA KOALICIJA NAKON LJETNE STANKE: Jedna vruća tema ipak nije bila u fokusu razgovora!

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković nakon ljetne stanke a uoči novog zasjedanja Sabora okupio je u Banskim dvorima na sastanku vladajuću koaliciju.

Teme razgovora bile su brojne, od Zakona o obnovi, Vrhovnog sudu, kako i tome da je po najnovijoj objavi ECDC-a.

“S obzirom na to da hrvatska obala ostaje u narančastoj zoni da se može očekivati da će rujan biti na visokoj razini kada su u pitanju podaci o turističkom prometu, kazao je predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.


Koalicijski partneri složili su da je potrebno ići u određene izmjene zakona o obnovi kako bi se proces obnove ubrzao.

“Mi bi sa novom izmjenom zakona morali prevladati prepreke koje se prije svega odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kao pretpostavke ulaska u konstrukcijsku obnovu, prebivalište koje je često puta sporno na dan potresa u Zagrebu i na Banovini, status nelegalnih objekata te što sa participacijom onih kojima se obnavlja kuća, a nisu upisani kao zemljišno-knjižni vlasnici zbog čega ‘šteka’ i proces obnove”, rekao je Bačić novinarima nakon sastanka koalicijskih partnera.Govoreći o izboru predsjednika Vrhovnog suda, kazao je da će pričekati obrazloženje Opće sjednice Vrhovnog suda koja se danas očitovala o kandidatima za tu funkciju, te raspravu i intervju sa kandidatima koji su se prijavili na javni poziv, a koje će provesti nadležni saborski Odbor za pravosuđe.

Nakon toga, kada budu raspolagali sa svim relevantnim informacijama (stajalištem Opće sjednice i intervjuom na Odboru za pravosuđe te kada dobiju službeni prijedlog predsjednika Republike), tada će vladajuća većina donijeti svoj sud i stav o izboru novog predsjednika Vrhovnog suda.

Na Općoj sjednici Vrhovnog suda 29 sudaca u četvrtak je podržalo kandidaturu Marina Mrčele za predsjednika tog suda, dok su Radovana Dobronića, kandidata predsjednika RH Zorana Milanovića, podržala četiri suca.

Koalicijski partneri na današnjem sastanku nisu razgovarali o pozdravu “Za dom spremni”, kako su se o toj temi na sastancima vladajuće većine u nekoliko navrata izjašnjavali te su ostavili za jesen vidjeti hoće li doći konkretni prijedlog o tom pozdravu.

“Mi držimo da je već sada uporaba tog pokliča u hrvatskom pravnom sustavu zabranjena. O tome je nešto reklo i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. U dogovoru na razini vladajuće većine donijet ćemo konačnu odluku. Danas o tome nismo raspravljali”, rekao je Bačić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI