SEIZMOLOG O POTRESIMA: ‘Ne možemo predvidjeti kada će se dogoditi’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Potresi su u proteklih godinu i pol postali gotovo svakodnevica u Hrvatskoj. Tlo se trese u Zagrebu, na Banovini, ali i u područjima Rijeke, Šibenika, Splita, Dubrovnika… O potresima je za HRT govorio seizmolog Tomislav Fiket.

“Situacija na petrinjskom području se pomalo smiruje, to je dobra vijest za sve stanovnike tamo jer sam siguran da su već izmoreni trešnjom. Nadamo se da to ide kraju, da će uskoro prestati. To što su potresi sve slabiji ne znači da neće možda biti neki jači potres, takva pravilnost ne postoji. To se i pokazuje kroz ovo vrijeme. To je sve normalno da se tu i tamo pojavi poneki potres jači od 3 po Richteru”, rekao je Fiket.

Dodao je kako se u Hrvatskoj razorni potresi događaju u prosjeku svakih 45 godina, no napomenuo je da to ne znači da će se sljedeći potres dogoditi za 45 godina.


“Može se dogoditi da se u par dana dogode svi, pa se onda ne dogode 100 ili 200 godina. Tih 45 bi se moglo pretvoriti i u svakih 100 godina”, istaknuo je.

Spomenuo je pokupski potres 1909. godine, a nedugo zatim, 1916. godine bio je i vinodolski potres.Seizmolog je rekao kako se ništa ne može predvidjeti što se tiče potresa.

“Možemo predviđati određene magnitude na određenom području, ali kada će se točno dogoditi, to se ne može previdjeti”, istaknuo je.

Naglasio je kako se Hrvatska nalazi na trusnom području, a postoje mjesta gdje su manje izgledni potresi, no to ne znači da ih tamo ne može biti.

Spomenuo je kako pritom misli na Istru i Slavoniju gdje se događaju potresi, ali rjeđe.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI