STIGLA NOVA STUDIJA EME: Otkrili kad koristi Astrazeneca cjepiva imaju učinka, a objavili i još jedan važan podatak

Korištenje cjepiva AstraZeneca obustavljeno je u većem broju zemalja Europske unije zbog rijetkih slučajeva tromboze koji su se dogodili. Danska to cjepivo više ne upotrebljava.

Traži se nova studija

Europska komisija zatražila je od EMA-e da provede novu studiju nakon što je više zemalja EU-a izrazilo zabrinutost i odlučilo ograničiti korištenje tog cjepiva na starije osobe.


Studija pokazuje “da koristi cjepiva rastu s dobi”, objavio je europski regulator u priopćenju.

“Koristi Vaxzevrije (ime cjepiva AstraZenece) nadmašuju rizike kod odraslih svih dobnih skupina”, dodala je EMA.Rijetki slučajevi krvnih ugrušaka dogodili su se kod jedne osobe na 100.000 cijepljenih, dodaje europskih regulator.

“Vaxzevria je učinkovita u prevenciji hospitalizacija, intenzivne njege i smrti od covida-19”, dodaje EMA. “Najčešće nuspojave su općenito lakše ili umjerene i stanje se poboljšava kroz nekoliko dana”.

Unatoč izvješćima po kojima su slučajevi krvnih ugrušaka češći kod žena, EMA je rekla da nema “dovoljno dostupnih podataka na razini EU-a” kojima bi potkrijepila sumnju da su rizici vezani uz spol.

Kada se radi o AstraZeneci, 287 slučajeva zabilježeno je u svijetu, od kojih 142 u EU-u zajedno s Islandom, Norveškom i Lihtenštajnom, po EMI. Njihov najveći dio prijavljen je kod žena ispod 60 godina.

Što se tiče Pfizer-BioNTecha, prijavljeno je 25 slučajeva krvnih ugrušaka, 8 kod Johnson & Johnsona i 5 kod Moderne, pokazuju podaci EMA-e od utorka.

AstraZeneca i Johnson & Johnson, dva cjepiva protiv covida-19 proizvedena istom tehnologijom, pod sumnjom su da mogu uzrokovati rijetke slučajeve krvnih ugrušaka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI